Vágólapra másolva!
Ron Dennis kijelentette, ugyan nem ért egyet Lewis Hamilton minden mondatával, illetve tettével, mégis nagyra becsüli korábbi protezsáltját, mert a brit pilóta mindig elismeri a másoktól kapott segítséget. A McLaren egykori csapatfőnöke szerint a hatszoros világbajnok viselkedésében az ő nevelése is megjelenik.

A McLarentől való távozása óta ritkán nyilatkozik Ron Dennis, aki csapatfőnökként és résztulajdonosként vállalatbirodalommá fejlesztette az F1-es istállót, hőst faragott Ayrton Sennából, Alain Prostból, Mika Häkkinenből és Lewis Hamiltonból.

A brit pilótát 13 éves kora óta anyagilag és szakmailag is támogatott, először a McLarennel nyert világbajnokságot, de később, részben Dennis szigorától is menekülve a Mercedeshez igazolt, és az F1 történetének egyik legsikeresebb pilótája lett. A brit üzletember megpróbálta megidézni egykori sikereit a Hondával, de ez nem sikerült neki, tulajdonostársai pedig nem tartottak igényt a további munkájára.

Dennis rögtön gratulált, miután Hamilton megszerezte hatodik világbajnoki címét Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

A 72 esztendős szakember az elmúlt évek során bírálta Hamiltont, de a tavalyi USA Nagydíj után küldött egy üzenetet, amiben gratulált a Mercedes-versenyző hatodik vb-címéhez. A brit pilóta ezt azonnal meg is osztotta a nyilvánossággal, és hozzátette, Dennis nélkül közel sem lett volna ennyire sikeres. Az érintett most elárulta, pontosan ez az, amit nagyon kedvel Hamiltonban.

„Lewis sokkal érettebb lett az évek során, ami persze elkerülhetetlen, hiszen ez a korral jár – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Amit a legjobban becsülök benne, hogy nem felejt.

Dennis híres volt arról, hogy mindig is kemény kézzel bánt pilótáival, és akkor sem adott nekik nagy szabadságot, amikor éppen nem volt kötelezettségük. Ehhez képest a Mercedes nem köti meg Hamilton kezét, így a brit pilóta szabadidejében sok mindennel foglalkozik. Nem meglepő,

hogy egykori csapatfőnöke nem támogatja minden kijelentését és cselekedetét, de egy dologban egészen biztos.

„Soha, semmilyen körülmények között nem fogja megtagadni, hogy méltányolja azt a segítséget, amit bizonyos emberektől kapott. Értem ezalatt az édesapját, magamat, és mindenkit, aki akkoriban a McLarennél dolgozott.”

Hamilton nem felejtette el, mennyit köszönhet egykori főnökének Forrás: DPA/AFP/Gero Breloer

Dennis állítja, Hamilton néhány mostani jellemvonását neki köszönheti. „Megmutatta a világnak, hogy mennyire fontos a szakértelem, az elkötelezettség, valamint az áldozatkészség. Ez egyfajta öröksége annak, hogy már pályafutása elején terelgettem és támogattam őt.”

Dennis támogatja a kórházi dolgozókat

Dennis arról is beszélt, hogy családi alapítványukon keresztül 1 millió fonttal beszálltak a SalutetheNHS nevű programba, amelynek lényege, hogy a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetben lévő egészségügyi dolgozóknak három hónap alatt 1 millió adag ingyenes ételt szállítsanak. A problémára saját lánya, az altatóorvosként dolgozó Dr. Charlotte Hall hívta fel a figyelmét, így első kézből tapasztalhatta meg, hogy ebben a helyzetben mennyire nehéz jó minőségű ételhez jutniuk.

– magyarázta Dennis. – Annak érdekében, hogy ne terjesszék a vírust, természetesen étterembe sem mehetnek, miközben ők vannak a frontvonalban.”

A program során kétféle ételadagot osztanak. A szolgálatot teljesítők esetében az a fő cél, hogy feltöltődjenek energiával, miután a műszak alatt vagy azt követően elfogyasztják. Emellett azoknak is szállítanak, akik megfertőződtek, és emiatt otthoni karanténban vannak.

A McLaren egykori csapatfőnöke Nigel Harrisszel, a csapat ellátásért felelős cégének tulajdonosával fogott össze az ügy érdekében, de a kezdeményezéshez a Tesco is csatlakozott.