Ecclestone: Szerintem 8 futamot sem fognak tudni rendezni

Forma-1, Bernie Ecclestone, Kitzbühel
KITZBUEHEL, AUSTRIA - JANUARY 24: Bernie Ecclestone of United Kingdom during the Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Super G on January 24, 2020 in Kitzbuehel, Austria. (Photo by Klaus Pressberger/SEPA.Media /Getty Images)
Vágólapra másolva!
Amennyiben nem sikerül legalább nyolc futamot megrendezni az idei Forma-1-es szezonban, világbajnokot sem lehet avatni. Bernie Ecclestone, a sportág korábbi ügyvezetője szerint inkább el kellene engedni ezt az évet.

Jelen állás szerint június 14-én, a Kanadai Nagydíjjal veheti kezdetét az idei Forma-1-es világbajnoki szezon, a legtöbben viszont úgy készülnek, hogy akár augusztusig is elnyúlhat a kényszerszünet. Bernie Ecclestone, az F1 korábbi ügyvezető igazgatója a pesszimisták közé tartozik, szerinte nemhogy a Liberty Media által minimális célként kitűzött 15, de még a világbajnoki címek kiosztásához kellő 8 versenyt sem fogják tudni megrendezni. Az F1 már azt is kilátásba helyezte, hogy a következő naptári évre is átnyúlhat az idény, Ecclestone szerint azonban hagyni kellene az egészet.

Papíron a Kanadai Nagydíj lehet az első idei futam Forrás: Getty Images/2018 Getty Images/Getty Images

Azzal együtt, hogy a sportágnak és a csapatoknak is akkora szüksége van a versenyekre, mint egy falat kenyérre, egyelőre senki sem tudja megmondani, hogy mikor indulhat el a koronavírus-járvány miatt megcsonkított szezon. Nyolc futam kell ahhoz, hogy világbajnokot hirdethessenek, de a bevételek szempontjából minél több versenyre lenne szükség.

Bernie Ecclestone szerint azonban nem szabad erőlködni, és el kellene engedni az idei szezont.

– nyilatkozta a BBC Radio Five Live-nak. – Ha jól emlékszem, ehhez nyolc futam kell, én viszont nem látom, hogy ennyi összejöhet. Nehéz a helyzet."

A zárt kapus, tehát nézők nélkül rendezett versenyek ötlete Ecclestone szerint kivitelezhető lenne, azonban rizikós, mivel ha sikerül is róla megállapodni a szervezőkkel, az Európában és a világon érvényben levő utazási korlátozások feloldásáig ebben az esetben is fennáll a veszélye, hogy egy vagy több csapat nem tud elutazni az adott helyszínre. Ross Brawn, az F1 sportért felelős igazgatója még az Ausztrál Nagydíj előtt kijelentette, hogy ilyen esetben az a futam nem számítana bele a világbajnokságba.

Ecclestone nem túl derűlátó Forrás: Getty Images/2020 Klaus Pressberger/Klaus Pressberger

„Tételezzük fel, hogy megegyezés születik a promóterekkel, és azt mondják, »rendben, nem érdekel, zárt kapuk mögött rendezzük a versenyt«, és valamilyen pénzügyi megállapodást kötnek velük, hogy megtegyék ezt” – vázolta Ecclesone.

Nem jó dolog, ha valaki minden pénzét felteszi arra, hogy lehessen versenyezni, majd a csapatok közlik, »mi megmondtuk, hogy nem tudjuk megerősíteni, hogy indulunk, csak később«, addigra azonban már túl késő lesz."