Eltűntek a jegyvásárlók, de a Magyar Nagydíj értékesítője nem aggódik

Forma-1, Pierre Gasly, Red Bull Racing, Magyar Nagydíj
BUDAPEST, HUNGARY - AUGUST 04: Pierre Gasly of France driving the (10) Aston Martin Red Bull Racing RB15 on track during the F1 Grand Prix of Hungary at Hungaroring on August 04, 2019 in Budapest, Hungary. (Photo by Dan Mullan/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A koronavírus lecsengése után a szurkolók visszatérésére számít a Magyar Nagydíj és egyéb motorsport-események jegyértékesítője. Egy promóter szerint azonban gondot okozhat, hogy elhalasztották a szezon első harmadát.

Teljesen felborítja a Forma-1 és más sportesemények, köztük természetesen más motorsport-szakágak idei menetrendjét a koronavírus globális terjedése. A fertőzés miatt az ilyen jellegű események leálltak, F1-es nagydíjat legkorábban júniusban rendezhetnek, de a várakozások szerint ebből legjobb esetben is csak július lesz.

A helyzet természetesen nagyon súlyosan érinti a sportrendezvények szervezőit, hiszen nekik még az sem lenne megoldás, ha az F1 zártkapuk mögött újraindulna, de a Magyar Nagydíj jegyértékesítését is végző GPTicketshop.com ügyvezetője, Ariane Frank-Meulenbelt az Independentnek azt nyilatkozta, a jelenlegi helyzet rendeződésére számít.

A Magyar Nagydíj általában teltházas esemény, az idei verseny eredeti időpontja augusztus 2. Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Mullan

„A jegyértékesítés visszaesett, tulajdonképpen le is állt mindenféle motorsport-eseményre, világszerte. Az emberek most érthető módon más dolgok miatt aggódnak, mint az F1 vagy a MotoGP, és senki sem tudja, hogy mikor és hol lehet újra elkezdeni a versenyzést, illetve, hogy mikor tér vissza a szabad utazás lehetősége.”

„Ez, ötvözve a globális gazdaság leállásával nem ideális helyzet a jegyértékesítés szempontjából. Ettől függetlenül optimisták maradunk, hogy ha lelassul a világjárvány vagy véget ér, akkor visszatérünk a normális értékesítési eredményekhez. Azt majd meglátjuk, hogy ez 2020 második fele vagy 2021 során történik meg.”

Egy meg nem nevezett promóter elárulta, az évnek ebben a szakaszában már a jegyeik többsége gazdára talál, leginkább olyan vevők körében, akik távolról utaznak el megnézni a versenyt, ezért szállást is foglalnak és megtervezik a kirándulást. „A foglalások 80 százaléka 4 hónapnál régebbi, úgyhogy a legfőbb értékesítési időszak számunkra most van” – árulta el.

Reális lehetőség, hogy a Brit Nagydíjjal kezdődik a szezon, de ez is nehezen elképzelhető szurkolók nélkül Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Egy másik rendezőt az aggasztotta, hogy mivel átütemezik a szezon elejére tervezett versenyeket (sőt, Ausztrália és Monaco el is marad), ezért a közönség szerinte kevésbé lesz felcsigázva a futamok előtt, bár arra nem tért ki, hogy napjainkban világszerte emberek milliói kénytelenek nélkülözni az élő sportesemények által nyújtott szórakozási lehetőségeket.

„A későbbi versenyek részesülnek a szezon elején kialakuló izgalomból és tájékozottságból. Támaszkodunk arra, hogy az emberek izgatottá válnak, amikor látják a versenyeket a tévében. Ausztrália nagyon jót tesz nekünk – utalt egy normális szezonkezdetre. – Amint a szezon elkezdődik, az emberek is odafigyelnek, de ha nincs szezon, nincs odafigyelés sem. Nem lesz ugyanaz, ha a szezon nem kezdődik el júliusig. Minden verseny hozzátesz a mi futamunkhoz is.”