Adományt gyűjtött, majd tízezrek előtt nyírta le haját a McLaren pilótája

Forma-1, Ausztrál Nagydíj, Lando Norris, McLaren Racing
MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 12: Lando Norris of Great Britain and McLaren F1 arrives at the track during previews ahead of the F1 Grand Prix of Australia at Melbourne Grand Prix Circuit on March 12, 2020 in Melbourne, Australia. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A McLaren versenyzői példamutatóan viselkednek a koronavírus-járvány okozta nehéz időkben, önként belementek fizetésük csökkentésébe. Lando Norris ezen kívül még adományt is gyűjtött, amit a haja bánt.

A Forma-1-es csapatok közül a McLaren az első, amely alkalmazottait érintő költségcsökkentő intézkedéseket hozott nyilvánosságra, miután a Racefans a tudomására jutó információk birtokában megkereste a csapatot a témában. A wokingiak több dolgozójukat is kénytelenek voltak szabadságra küldeni és csökkenteni a fizetésüket, többek között a két pilóta, Carlos Sainz és Lando Norris sem fog annyit keresni a járvány idején, mint normális esetben.

Norris és Sainz példát mutat Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Getty Images

Az egész Forma-1-et komolyan érinti, hogy nem kezdődhetett el a szezon, a csapatok súlyos bevételkiesést szenvednek el, a károk enyhítésére már több intézkedést is hozott a sportág.

Elkerülhetetlen azonban, hogy az istállók saját házuk táján is spórolásba kezdjenek. Elsőként a McLarenről derült ki, hogy már intézkedéseket tett ennek érdekében.

„A koronavírus-járvány üzletre gyakorolt hatása miatt a McLaren Group ideiglenesen több alkalmazottját is szabadságra küldte a szélesebb körű költségcsökkentő intézkedések jegyében – olvasható az istálló közleményében. – Ezek az intézkedések rövid távon a munkahelyek megtartását helyezik előtérbe, hogy biztosítsuk az alkalmazottak visszatérését a teljes munkaidőbe, amint helyreáll a gazdaság."

A brit kormány lehetővé teszi a cégeknek alkalmazottaik szabadságolását abban az esetben, ha azok havi 2500 fontig bezárólag megkapják bérük 80%-át.

A McLaren ezzel együtt a fizetési listán előkelő helyen szereplő versenyzők és vezető beosztású csapattagok bérét is csökkentette.

„Teljes mértékben megértem ezeket a kemény döntéseket, természetesen én is belementem a fizetésem csökkentésébe. Együtt vagyunk benne ebben" – írta Sainz a közösségi médiában.

Norris adományt gyűjtött

A McLaren 20 éves brit pilótája fizetése csökkentése mellett máshogy is igyekszik hozzájárulni a koronavírus elleni harchoz. Lévén szabadideje nagy részét online versenyzéssel tölti, amit a Twitch nevű platformon élőben streamel, a múlt héten a Twitch Stream Aid keretein belül 12 ezer dollárt (nagyjából 4 millió forintot) gyűjtött követői által.

36 ezren nézték élőben, ahogy Norris levágja a haját

Norris azzal motiválta adakozásra az embereket, hogy előre közölte, ha legalább 10 ezer dollár összegyűlik, akkor leborotválja a fejét. A fiatal pilóta végül nem teljesen tartotta be az ígéretét, hiszen nem borotválta kopaszra magát, csupán jó rövidre vágta hajnyíróval a göndör fürtjeit. Közben azzal viccelődött, hogy a rajtszámát is belenyírja a hajába, ám végül ez sem történt meg. A Twitch Stream Aid összesen 2,7 millió dollárnyi adományt gyűjtött a járvány elleni védekezésre.