Briatore és Marko is úgy gondolja, már meggyógyultak a koronavírus után

Forma-1, Helmut Marko, Barcelona teszt
BARCELONA, SPAIN - FEBRUARY 27: Red Bull Racing Team Consultant Dr Helmut Marko looks on in the garage during Day Two of F1 Winter Testing at Circuit de Barcelona-Catalunya on February 27, 2020 in Barcelona, Spain. (Photo by Rudy Carezzevoli/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Flavio Briatore és Helmut Marko is úgy véli, korábban megfertőződtek a koronavírussal, de mindketten azt hiszik, meggyógyultak.

Két, veszélyeztetett korban lévő F1-es veterán is úgy véli, korábban már megfertőződtek a koronavírussal, de manapság már jól érzik magukat. A Benetton és a Renault egykori csapatfőnöke, a 69 esztendős Flavio Briatore és a Red Bull motorsport tanácsadója, a 76 esztendős Helmut Marko is szokatlan tapasztalatokról számolt be, de azt nem említették, hogy koronavírusra tesztelték-e őket.

„Decemberben beteg voltam. Nagyon magas lázam volt, fájt a tüdőm és légszomjjal küzdöttem. Egy tucat napig tartott, az orvosom nem értette, hogy mi történik – mondta Briatore az LA7-nek. – Készítettek röntgen- és CT-felvételeket, amelyek árnyékokat mutattak ki. Miután kitört a vírus Olaszoroszágban, az orvosom azt mondta, biztosan koronavírusom volt, de szerencsére meggyógyultam.”

Briatore orvosa először nem értette, hogy mi történik Forrás: NurPhoto/Matteo Bottanelli/NurPhoto/Matteo Bottanelli

Briatore az interjúban bírálta a politikusokat, mert a WHO januári iránymutatása ellenére úgy érzi, az országok nem készültek fel eléggé a vírusra. Azt mondta, a kormányoknak megfigyelőket kellett volna küldeni a kínai Vuhanba, ahol először tapasztaltak tömeges megbetegedéseket. Rámutatott, ő pont ugyanezt tette, amikor F1-es tapasztalat nélkül átvette a Benetton-csapat irányítását.

Az olasz playboyhoz hasonlóan a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko is úgy érzi, amikor Ausztráliából hazafelé Dubajban tömegbe került, csak azért nem betegedett meg, mert már immunis volt a koronavírusra.

Marko már korábban is beszélt arról, hogy szerinte jó lenne, ha a fertőzéstől tartó Max Verstappen még most megbetegedne, mert fiatal és edzett szervezete jó eséllyel legyőzné a vírust és utána már immunis lenne a kórra. Az elméletét azonban tudományosan egyelőre nem bizonyították, fiatal felnőttek között is történt már haláleset és nem sikerült még igazolni az immunitást sem.

Marko valószínűleg az F1-es tesztelés előtt volt beteg, de nem tudni, hogy koronavírusos volt-e Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

„Február közepén nagyon megfáztam és erősen köhögtem. Ez 10 napig tartott, ami nálam szokatlanul hosszú idő. Manapság már szinte biztos vagyok abban, hogy ezt a vírus okozta – utalt a COVID-19-re az F1-insider.com-on. – Melbourne-ből visszafelé a dubaji reptéren nem kaptam el, pedig ott több tízezer ember gyűjt össze kis helyen, mindenféle nemzetiségből.

„Ha tényleg fertőzött voltam, az megmutatná, hogy az idősebbek is túlélhetik a betegséget, ezért fontos lenne, hogy kisebb legyen a pánik és racionálisabban álljunk a világjárványhoz” – zárta az orvosilag nem alátámasztott érvelését az osztrák üzletember, aki négy szállodáját is felkészítette, hogy azok szükség esetén betegszállásként működjenek, és naponta több órát tölt saját, Graz melletti erdőjében.