Vágólapra másolva!
Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke kijelentette, korábban ugyan szép sikereket értek el Sebastian Vettellel közösen, de kizárja a német versenyző visszatérését. Renault-s kollégája, Cyril Abiteboul nem volt ennyire határozott, de ő sem tartja valószínűnek a négyszeres világbajnok leigazolását.

Sebastian Vettel szerződése az idei szezon végén lejár, és ugyan Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke többször is kijelentette, hogy 2021-ben is a jelenlegi versenyzőpárosukat szeretnék indítani, a német pilóta jövője egyelőre nem biztosított. Éppen ezért, időről időre felröppennek az átigazolásáról szóló pletykák, amelyek megvalósulását ma még nehéz elképzelni, de nem mindegyiket lehet teljes mértékben kizárni.

Utóbbi kategóriába nem tartozik bele a Red Bullhoz történő visszatérés. Vettel korábban hat szezonon keresztül versenyzett a bikásoknál (előtte pedig másfél évig a Toro Rossónál), és ezalatt négy világbajnoki címig jutott. Noha a versenyző továbbra is tartja a kapcsolatot korábbi munkaadójával, Christian Horner sokadszorra is leszögezte, a házasság nem fog újra létrejönni.

Horner kizárta, hogy Vettel visszatérjen korábbi sikereinek helyszínére Forrás: DPPI/Frederic Le Floc H

„Nagyszerű pillanatokat éltünk át együtt, de ő már a múlthoz tartozik, ahova mi nem tekintünk vissza – idézi a GPtoday.net a Red Bull csapatfőnökét, aki ennek ellenére nem vonja kétségbe egykori versenyzője kvalitásait. –

A Red Bull azért is zárkózik el Vettel újbóli leigazolásától, mert jelenleg egyértelműen Max Verstappen az elsőszámú versenyzőjük, aki ráadásul már nem is olcsó a csapatnak. Másrészt, a holland pilóta több mint tíz évvel fiatalabb, így hosszú távon mindenképpen rá érdemes építeni.

Vettel neve nemcsak a Red Bullnál merült fel, hanem a Renault-val kapcsolatban is szóba került.

Amennyiben az idény végén mégis távozna a maranellóiaktól, akkor Daniel Ricciardo lenne az egyik legesélyesebb a pótlására, ebben az esetben elméletileg egy csere akár kézenfekvőnek is tűnhet. Cyril Abiteboul, az enstone-i istálló csapatfőnöke ugyan nem zárta ki ezt a forgatókönyvet, ugyanakkor nem is tartja túlságosan valószínűnek.

Abiteboul Vettel szerződtetése helyett Ricciardót szeretné megtartani Forrás: NurPhoto/Morgan Hancock/NurPhoto/Morgan Hancock

„Nem akarok teljesen elzárkózni [a lehetőségtől], hiszen fantasztikus versenyzőről van szó, ráadásul a motorok terén együtt értünk el győzelmeket – nyilatkozta a Canal+ La Grille című műsorában, utalva arra, hogy a Renault korábban a Red Bull motorszállítója volt. – Ugyanakkor arra törekszem, hogy ne a múlt, hanem a jövő versenyzőivel dolgozzak. Persze, ezt nehéz így összefoglalni, úgyhogy kérem, Sebastian esetében se tegyék meg!”

Abiteboul hozzátette, elsősorban Ricciardót szeretnék megtartani, ehhez azonban lényegesen jobban kell szerepelniük, mint a tavalyi évben.

A francia szakember emellett arra is kitért, hogy jövőre akár az akadémiáról is bevethetnek valakit. Erre a legnagyobb esélye a Forma-2-ben szereplő dán Christian Lundgaardnak van.

A német sajtóban az is felmerült, hogy Vettel akár a McLarennél is kiköthet. Az elméletet arra alapozzák, hogy Vettel és a wokingiak csapatfőnöke, Andreas Seidl korábban együtt dolgoztak a BMW-nél, és jól ismerik egymást. Ugyanakkor talán ez a váltás lenne a legmeglepőbb, hiszen

a McLaren ígéretes pilótapárossal rendelkezik Carlos Sainz és Lando Norris személyében, akik miatt a csapat még Fernando Alonso visszatérésére is nemet mondott.

A spekulációk ellenére továbbra is az a legvalószínűbb, hogy Vettel 2021-ben is marad a Ferrarinál. Ugyanakkor egyvalaki biztosan szeretné, hogy ez ne így legyen: Antonio Giovinazzi nyíltan kijelentette, hogy a négyszeres világbajnok ülésére pályázik.

Giovinazzi jövőre az előtte haladó autót szeretné vezetni Forrás: NurPhoto via Getty Images/Urbanandsport/NurPhoto/Urbanandsport

„Amióta szenvedélyesen szeretem [az autósportot], mindig is ez volt az álmom, és nagyon jó érzés, hogy én is a jelöltek között vagyok – mondta el az olasz Sky Sports-nak. – Mostantól rajtam múlik, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki a szezonból, jó eredményeket érjek el, és megteremtsem magamnak ezt a lehetőséget.”