Verstappen és Norris esport-versenyekkel pótolja az Ausztrál GP-t

Forma-1, USA Nagydíj, csütörtök, Max Verstappen, Red Bull, Lando Norris, McLaren
AUSTIN, TEXAS - OCTOBER 31: Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing talks in the Drivers Press Conference with Lando Norris of Great Britain and McLaren F1 during previews ahead of the F1 Grand Prix of USA at Circuit of The Americas on October 31, 2019 in Austin, Texas. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az F1 két fiatal tehetsége, Max Verstappen és Lando Norris is részt vesz egy-egy vasárnapi esport-versenyen, amelyeket online is lehet majd követni. A McLaren-pilóta ellenfelei között ott lesz Bereznay Dániel, az Alfa Romeo esport-versenyzője is.

Versenyzés nélkül maradtak a pilóták és a szurkolók is a koronavírus miatt, mivel az F1-es Ausztrál Nagydíj mellett több, mint 70 további autó- és motorsport-eseményt mondtak le világszerte. Átmenetileg lényegében a teljes iparág leállt, van azonban fény az alagút végén: a videojátékokra fogékony fiatalok máris beneveztek spontán szerveződő esport-versenyekre.

Max Verstappen és Lando Norris már eddig is előszeretettel indult online versenyeken, amikor éppen nem az igazi pályákra szólította őket a kötelesség, és az F1 jogtulajdonosa is létrehozott önálló esport-bajnokságot, amelynek egyik legsikeresebb tagja a magyar Bereznay Dániel, akit először a Mercedes, majd az Alfa Romeo szerződtetett.

Verstappen és Norris szimulátoron versenyez, ha autóval nem lehet, de külön mezőnyben teszik Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

Az Alfa Romeo esport-csapatát a londoni Veloce Esports működteti, ez a vállalkozás az egyik, ami vasárnap, magyar idő szerint 18:45-től online versenyt rendez és közvetít a Youtube-on, valamint a Twitch-en. A futam mezőnyéhez csatlakozott Lando Norris, a McLaren F1-es pilótája is, így a magyar versenyző élesben is rajthoz állhat egy valódi F1-es pilóta ellen is.

– nyilatkozta Bereznay a GPhíreknek. – Ezért is szép dolog a virtuális tér, ahova nem kell utazni. Remélem, sokan becsatlakoznak majd és élvezni fogják a csatáinkat!” – tette hozzá a magyar versenyző, aki 2018-ban összetett 2. helyezett, tavaly pedig 3. lett az F1 Esport Pro Series-ben. Ezúttal egy furcsa ellenfele is lesz, a Real Madrid karanténban lévő kapusa, Thibaut Courtois személyében.

Bereznay Dani az F1 esport-versenyei miatt Londonba szokott utazni, ezúttal erre nem lesz szükség, online tartják a futamokat Forrás: Majer Dániel - GPhírek.hu

A késő délutáni futam előtt 14 órától a Torque Esports és a The-Race.com is online versenyt szervez az rFactor 2 című szimulátorral. A mezőny itt még erősebb, a két legnagyobb név az F1-es futamgyőztes Max Verstappen, valamint az Indianapolis 500 2019-es győztese, Simon Pagenaud. Mellettük több sikeres autóversenyző és esportoló is indul a futamokon, köztük

  • Juan Pablo Montoya (Monacói Nagydíj- és Indy 500 győztes), valamint fia, Sebastian
  • Antonio Félix da Costa (volt Red Bull F1-es tesztpilóta, Formula E-versenyző)
  • Félix Rosenqvist (IndyCar-pilóta)
  • Colton Herta (IndyCar-pilóta)
  • Neel Jani (Formula E-versenyző)
  • Andre Lotterer (Le Mans-győztes, F1-es beugró, Super GT-bajnok)
  • Nelson Piquet Jr (egykori F1-es és Formula E-pilóta)
  • Maximilian Günther (Formula E-pilóta)
  • Rudy van Buren (a McLaren szimulátorversenyének győztese, F1-es és Formula E fejlesztőpilóta)
  • Bono Huis (a McLaren Shadow F1 Esport-pilótája)
  • James Baldwin (eRoc-győztes, a Jenson Team Rocket RJN pilótája)
  • Billy Monger, korábbi F3-as pilóta
  • James Rossiter (a BAR, a Honda, a Super Aguri és a Force India korábbi tesztpilótája)
  • Wolfgang Reip (a GT Academy korábbi győztese, a Bathursti 12 órás verseny győztese)
  • Brendon Leigh (az F1 Esport Pro Series 2018-as bajnoka)

A döntőn összesen 24 pilóta indulhat, az All Stars mezőny összetétele selejtezők révén kerül ki. A 60 fős listára a M1RA esport-pilótája, Báldi Gergő is bejutott az előkvalifikáción, így mindkét online eseményen lesz hazai érdekeltség. Az rFactor 2-futam összdíjazása 10 ezer dollár lesz. Vasárnap folyamán a GPhírek mindkét verseny eseményeiről tudósít.