Kizárt, hogy az F1-es szezonnyitót is nézők nélkül rendezzék

Forma-1, Ausztrál Nagydíj, Max Verstappen, Red Bull, nézők
MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 16: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB15 on track during qualifying for the F1 Grand Prix of Australia at Melbourne Grand Prix Circuit on March 16, 2019 in Melbourne, Australia. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Bahreinben a Forma-1 történetének első zártkapus futamát fogják megrendezni március 22-én, az egy héttel korábbi szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon viszont lehetnek nézők, a verseny vezérigazgatója ugyanis kizártnak tartja, hogy a Bahreinihez hasonló intézkedést vezessenek be.

Egyre több helyi és nemzetközi sporteseményt törölnek, halasztanak el vagy rendeznek meg nézők nélkül világszerte a koronavírus terjedése miatt. Utóbbi kettőre már a Forma-1-ben is akad példa, az áprilisi Kínai Nagydíjat elhalasztották, a bahreini futam szervezői pedig bejelentették, hogy zártkapus lesz a verseny. Utóbbi még soha nem fordult elő az F1 70 éves története során.

Nem mindenhol tartanak azonban attól, hogy több tízezer ember összezsúfolása komoly kockázatokat rejthet magában, Andrew Westacott, az Ausztrál Nagydíj vezérigazgatója ugyanis kijelentette: kizárt dolog, hogy nézők nélkül rendezzék meg a Forma-1-es szezonnyitót a melbourne-i Albert Parkban.

Lesznek nézők a melbourne-i pálya lelátóin Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

„Jelenleg nem lenne helyes dolog megrendezni egy jelentős sporteseményt, ami nyilvános, és több ezer külföldi és helyi rajongónak teszi lehetővé, hogy érintkezzen egymással" – áll a Bahrain International Circuit március 22-i futamot zártkapussá nyilvánító közleményében. Az ausztrálok egyelőre azonban nem tartanak attól, hogy a tömegrendezvények elősegíthetik a koronavírus terjedését az országban, ahol cikkünk írásáig 93 megbetegedést regisztráltak, és hárman haltak meg a betegségben. „Ami a koronaherceg által Bahreinre érvényes, az más, mint ami Kínára, vagy mint ami Melbourne-re vonatkozik” – idézi Westacottot a Brisbane Times.

Március 8-án Ausztrália 86 ezer néző előtt győzte le Indiát a Melbourne Cricket Groundon a T20-as női krikett-világbajnokság döntőjében,

Westacott erre hivatkozva kizártnak tartja, hogy a március 15-i Ausztrál Nagydíjat zárt kapuk mögött rendezzék.

„Erre semmi esély – mondta az aszutrál SEN rádióállomásnak. – Ha megnézzük a T20-as női krikett-világbajnokság tegnapi 80 ezres nézőszámát, észszerűen kell hozzáállnunk a dolgokhoz és élni az életünket, miközben megtesszük a szükséges óvintézkedéseket."

– közölte Jenny Mikakos egészségügyi miniszter. – Azt szeretnénk, ha az emberek továbbra is a lehető legnormálisabban tudnák élni az életüket úgy, hogy természetesen nagyobb óvintézkedéseket tesznek, mint általában."

A szurkolók az idén is találkozhatnak a helyi kedvenc Daniel Ricciardóval az Ausztrál Nagydíjon Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Robert Cianflone

Az Ausztrál Nagydíj hétvégéje rendre 300 ezer fölötti nézőszámokat hoz a három nap során, ez minden bizonnyal az idén sem lesz másképp, Westacott elmondása alapján a jegyeladások „nagyon-nagyon erősek", jobbak a tavalyi rekordévénél.

Az ausztrál kormány egyelőre tehát csak az utazással kapcsolatban vezetett be óvintézkedéseket, a koronavírussal legsúlyosabban fertőzött országok állampolgárainak megtiltotta a beutazást, kivéve az olaszokat, őket szigorú ellenőrzésnek veti alá.

A sportesemények és egyéb tömegrendezvények korlátozását viszont a jelenlegi fertőzöttségi szint mellett még nem tartják indokoltnak.

„Az ilyen tömegrendezvények lemondásának megvan a helye és az ideje. Az időzítés fontos, mert amikor a népesség tömeges fertőzöttsége jelentős, akkor az ilyesminek van hatása.

Persze kétségük ne legyen, meg fogjuk tenni a szükséges intézkedéseket a távolságtartással kapcsolatban akkor, amikor arra szükség van” – nyilatkozta Brett Sutton, Victoria állam tisztifőorvosa.