Vágólapra másolva!
Esteban Ocon úgy érzi, hogy az elmúlt évben rengeteget tanult Lewis Hamiltontól és a Mercedestől. A hatszoros világbajnok elsősorban nem a versenyzéssel kapcsolatban, hanem az azt körülvevő életről adott hasznos tanácsokat a Renault-hoz szerződő francia pilótának.

Esteban Ocon tavaly egyik csapatnál sem kapott állandó versenyzői ülést, így kénytelen volt beérni a Mercedesnél betöltött harmadik számú pilótai szereppel. A 23 esztendős francia pilóta minden bizonnyal azzal a céllal vágott neki a tavalyi szezonnak, hogy az idei évre megkapja Valtteri Bottas ülését, ez azonban végül nem sikerült neki, de a brackley-i istállónál eltöltött időszak biztosan nem volt hiábavaló, és nem csak azért, mert a Renault-val végül visszatérhetett a mezőnybe.

Ocon ugyanis testközelből láthatta, hogyan működik az elmúlt hat idény legsikeresebb csapata, Lewis Hamilton zsinórban a harmadik, összességében pedig a hatodik világbajnoki címét nyerte meg, így nem csoda, hogy az F1-ben versenyzőként eddig mindössze két teljes szezon eltöltő pilóta sokszor tőle kért útmutatást. A brit versenyző pedig adott is neki hasznos tippeket.

Ocon nagyra értékeli Hamilton tanácsait Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

„Jókat csevegtem Lewisszal, aki sok hasznos tanácsot adott nekem. Nem igazán a sport szempontjából, hanem az életvitel terén – idézi Ocont a Reuters. – Szólt néhány jó szót és iránymutatást nyújtott a számomra. Sok ilyen ember volt, de ő jó tanárnak bizonyult ezekben a témákban."

Ocon ugyan semmilyen titkot nem osztott meg Hamilton szokásairól, de azt elárulta, hogy a 35 esztendős pilóta kiválóan osztja be az idejét, ami lehetővé teszi, hogy hatékonyan dolgozzon együtt a mérnökökkel, emellett pedig mozgalmas élete legyen.

A Renault versenyzője elmondta, a brit pilóta mindig kizárólag arra koncentrál, amit éppen csinál, és amikor befejezi, nem pazarolja az idejét, hanem azonnal valami másba fog bele. Ez a versenyhétvégéken sokat segíthet neki, hiszen nincs szüksége időre ahhoz, hogy két kötelezettsége között átkapcsolja az agyát.

Ocon nemrég arról nyilatkozott, hogy az előző idényben nagyon sok feladata volt a Mercedesnél, aminek köszönhetően fizikailag teljesen kimerült. A nehézségeket ellensúlyozza, hogy ezalatt rengeteg tapasztalatot gyűjtött, amit a jövőben akár hasznosíthat. „Sokkal erősebb vagyok, mint korábban. Nemcsak a technikai háttérről rendelkezem jóval nagyobb tudással, hanem magáról a szervezetről és a változó körülmények kezeléséről is.

Az idei szezon során többek között az is kiderülhet, hogy Ocon fejlődött-e abban a tekintetben, hogy miként kezeli a csapattársát, főleg éles szituációkban. A Force Indiánál eltöltött két éve alatt többször is előfordult, hogy összeértek Sergio Pérezzel, és ez nemegyszer mindkettőjük versenyét tönkretette. A Renault pilótája reméli, Daniel Ricciardóval jobb kapcsolata lesz, mint amilyen a mexikói pilótával volt.

Ocon bízik benne, hogy Ricciardóval sikerül megtartani a jelenleg fennálló jó viszonyt Forrás: XPB / James Moy Photography Ltd

„Nem akarom megismételni azt, ami a Force Indiánál történt – szögezte le. – Ugyan [Pérezzel] megvolt a kölcsönös tisztelet, de

Remélhetőleg ez így is marad, és képesek leszünk segíteni a csapatot.”