Vágólapra másolva!
A Ferrari F1-es csapata reagált a koronavírus olaszországi elterjedésére. A maranellóiak szigorításokat vezettek be a gyárba belépő alkalmazottakkal és embereik utazásaival kapcsolatban is. Eközben a Vietnámi és a Bahreini Nagydíj megrendezése körül is kérdések merültek fel.

Az elmúlt napokban Olaszországban olyannyira elterjedt a koronavírus, hogy Kína és Dél-Korea után a világ harmadik legfertőzöttebb országává vált. A cikk írásának pillanatában 357 esetet regisztráltak, közülük 11-en vesztették életüket. Legjobban az északi területek érintettek, köztük Emilia Romagna, ahol a Ferrari maranellói gyára is található. Maranello 140 km-re van Codognótól, a vírus egyik gócpontjától, éppen ezért elkerülhetetlen volt, hogy a Ferrari is reagáljon a kialakult helyzetre. A csapat közleményében leszögezte, az olasz hatóságok utasításait követve intézkedett.

A Ferrari sem veszi félvállról a koronavírust Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

„Mind a maranellói, mind a modenai múzeumot bezártuk, a cég pedig szigorította azon alkalmazottak belépését a gyárba, akik az érintett területeken laknak, vagy [a közelmúltban] ott tartózkodtak. Emellett a vállalat minden látogatást felfüggeszt, beleértve a gyárét is, továbbá a nem kiemelt fontosságú üzleti utakat is lemondja” – fogalmaz a közlemény.

A csapat jelenleg Barcelonában tartózkodik, ahol az előszezoni tesztek második része zajlik. A közlemény arra is kitér, hogy bár nem valószínű, hogy a vírusnak bármilyen hatása lesz a hét eseményeire, a csapattagok számára bevezettek bizonyos óvintézkedéseket.

Nem a Ferrari az egyetlen csapat, amelyik már intézkedett, a McLaren mindenkit kitiltott a barcelonai teszten levő motorhome-ból, aki az elmúlt két hétben Kínában járt, és szükség esetén a repülőjegy-foglalásaikat is módosították.

Bahrein és Vietnám is veszélybe kerülhet?

Két héttel ezelőtt biztossá vált, hogy az április 19-ére tervezett Kínai Nagydíjat elhalasztják, pótlása pedig erősen kétséges. A sanghaji futam mellett azonban most az azt megelőző kettő, a Bahreini és a Vietnámi Nagydíj is veszélybe került.

A távol-keleti ország közvetlen szomszédságban áll Kínával, így elsőre meglepő, hogy csupán 16 fertőzést regisztráltak. Ugyanakkor így is komoly intézkedéseket vezettek be, többek között az iskolákat egy hónapra bezárták.

A vietnámi Vnexpress.net értesülései szerint Nguyen Xuan Phuc miniszterelnök felszólította a külügyminisztériumot, hogy mások mellett a dél-koreai, japán, olasz és iráni állampolgárokkal szemben szigorúbban járjanak el. A cikk úgy fogalmaz, hogy azoknak, akik állami vagy egyéb fontos feladat ellátásának céljából lépnek be az országba, követniük kell a helyi egészségügy által kiadott utasításokat, és 14 napig karanténban kell maradniuk.

Készül a vietnámi pálya, de akár az is előfordulhat, hogy idén nem tud bemutatkozni Forrás: Forrás: Vietnam Grand Prix Corporation

Ha mindez tényleg megvalósul, akkor a Ferrari mellett ez elsősorban az Alpha Taurinál és az Alfa Romeónál okozhat fejtörést, hiszen ezek az istállók számos olasz alkalmazottal rendelkeznek. Mellettük a Red Bullnál aggódhatnak a Honda miatt.

A két héttel korábbi bahreini versennyel kapcsolatban szintén kérdések merülnek fel, az Auto Motor und Sport értesülései szerint ugyanis az állam nem akarja beengedni azokat, akik közelmúltban Dubajban vagy Szingapúrban tartózkodtak.

(Az előbbi városból érkező repülőgépeket kedden 48 órára ki is tiltották.) Tekintve, hogy a szezonnyitó Melbourne-ben lesz, a csapatoknak nehéz lesz olyan útvonalat találniuk, ami egyik kérdéses területet sem érinti. Beat Zehnder, az Alfa Romeo csapatmenedzsere a szaklapnak elmondta, Omán szóba jöhetne, de olyan nagy stábot mozgatnak, hogy

nem lehet csak úgy átfoglalni mindenkit más útvonalakra, ráadásul nem tudják biztosan, hogy az alternatív útvonalak később is használhatók maradnak.

A német lap úgy tudja, hogy az F1 vezetése csütörtökön ül össze, hogy kezeljék a kialakult helyzetet. Az biztos, hogy a Kínai Nagydíj (végleges) kiesésével a sportág jelentős bevételektől esne el. A Forbes szerint ez körülbelül 38,2 millió dollárt jelent, de ha a Vietnámi Nagydíjat sem sikerül megrendezni, akkor ez a szám 84,3 millióra emelkedhet.