Hivatalos: Nem lesz áprilisban F1-es Kínai Nagydíj a koronavírus miatt

Forma-1, Kínai Nagydíj, rajt
Motorsports: FIA Formula One World Championship 2019, Grand Prix of China, Start, #77 Valtteri Bottas (FIN, Mercedes AMG Petronas Motorsport), #44 Lewis Hamilton (GBR, Mercedes AMG Petronas Motorsport), #5 Sebastian Vettel (GER, Scuderia Ferrari Mission Winnow), #16 Charles Leclerc (MCO, Scuderia Ferrari Mission Winnow), 14.04.2019. | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Hivatalosan is megerősítették a hetek óta várható döntést; a koronavírus miatt elhalasztják a 2020. április 17-19. között esedékes Forma-1-es Kínai Nagydíjat. A Liberty Media által kiadott közlemény szerint az érdekeltek mindent megtesznek annak érdekében, hogy alternatív dátumot találjanak, és várják, hogy minél hamarabb újra versenyt rendezhessenek Kínában.

A döntés azt jelenti, hogy az F1-es mezőny három nagydíjat teljesít 2020. március 15. és 2020. április 5. között Ausztráliában, Bahreinben és az új vietnami pályán, Hanoiban, majd 2020. május 3-án rendezik a következő futamot a visszatérő zandvoorti helyszínen, Hollandiában.

Áprilisban nem utazik a mezőny Kínába Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

A versenyek szokatlan eloszlása befolyásolhatja a csapatok fejlesztési ütemtervét is, hiszen a felszabaduló egy hónap akár az autók komolyabb átalakítására is lehetőséget teremt, miközben az istállók az átfogó, 2021-es szabályváltozásokra is készülnek.

Noha a jogtulajdonos hajlik arra, hogy új dátumot találjanak a Kínai Nagydíjnak, a koronavírus megfékezésének időtávja egyelőre nem ismert és az augusztus kivételével 1-2 hetente következő nagydíjak sorában igen nehéz lesz jelentős átszervezés nélkül új dátumot találni. Legutóbb 2011-ben fordult elő, hogy elmaradt egy nagydíj, akkor Bahrein maradt ki a sorból zavargások miatt.

Az idén valószínűleg egyáltalán nem lesz Kínai Nagydíj, áprilisban biztosan nem Forrás: AFP/Str

„Elkezdtük már latolgatni a vészforgatókönyveket, de amikor már kötöttek a dátumok, akkor eléggé tele van a naptár – mondta Chase Carey, az F1 elnök-vezérigazgatója az Autosportnak a bakui BHMSE konferencián. – Nagyra értékeljük a kínai partnereinket, jó munkát végeztek és szépen növekedtünk Kínában, ezt mindenképpen szeretnénk fenntartani."

Carey elismerte, egyelőre nem tárgyaltak meg minden eshetőséget, de nehézkesnek érzi, hogy az idén új dátumot találjanak a Kínai Nagydíjnak. Hozzátette, a földrajzi és időbeli szempontból is közeli Vietnámi Nagydíj egyelőre nincs veszélyben, mert Kína határain túl kevés megbetegedésről számoltak be, de kijelentette, „valós időben" további lépéseket tesznek, ha ez szükséges.