A Renault-tól igazolt újabb tesztpilótát a Williams

Forma-1, Jack Aitken, Renault F1 Team, Bahrein tesz
Jack Aitken (GBR) / (KOR) Renault F1 Team Test Driver. Formula One Testing, Wednesday 3rd April 2019. Sakhir, Bahrain.
Vágólapra másolva!
Nem aprózza el az F1-es Williams istálló a tesztpilóták leigazolását, három meglévő tesztelője mellé szerződtetett egy negyediket is a korábban a Renault-nak segédkező Jack Aitken személyében.

Egy nappal azután, hogy a tavalyi Forma-2-es szezont az ötödik helyen záró Jack Aitken bejelentette: távozik a Renault-tól, már meg is van a 24 esztendős pilóta új csapata, az idei évtől ugyanis a Williams tartalékpilótája lesz, emellett pedig egy szabadedzésen is vezetheti a grove-iak autóját.

A koreai-brit származású versenyző az elmúlt két szezont az F2-ben töltötte, 2018-ban az összetett 11. helyén zárt az ART Grand Prix-vel, tavaly pedig az ötödik lett a Campos színeiben. Emellett az utóbbi két idényben a Renault teszt- és fejlesztőpilótája is volt, miután 2018-ban végzett a Renault Sport Academyn.

Aitken tavaly Bahreinben tesztelte legutóbb a Renault-t Forrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

„Szeretném kifejezni a köszönetemet a Renault-nak és az akadémiájának, hogy segített olyan pozícióba kerülnöm, ahonnan most megtehetem a következő, izgalmas lépést a karrieremben, ami ahhoz vezet, hogy beteljesítsem az ambícióimat és felérjek a motorsport csúcsára" – mondott köszönetet Aitken a Renault-nak, majd hozzátette, egyelőre nem oszthatja meg, mit fog csinálni az idén.

Egy nappal később azonban már jött is az újabb bejelentés: az idei évtől a Williamsnél fogja betölteni ugyanazt a szerepkört, amit a Renault-nál,

teszt -és tartalékpilótaként segíti a mezőny sereghajtóját, ott lesz az összes versenyhétvégén, hogy a mérnökökkel dolgozzon, teljes programot teljesít a szimulátorban, valamint egy pénteki első szabadedzésen is autóba ülhet.

„Nagy megtiszteltetés csatlakozni a ROKiT Williams Racinghez, mint a tartalékpilótájuk a 2020-as szezonban. A Williams egy nagy hagyományokkal bíró csapat, amely hosszú ideje a mezőny tagja, már várom, hogy közvetlenül hozzájáruljak a fejlesztéseikhez a szimulátorban és a teszteken" – olvasható Aitken szavai a csapat közleményében.

A Renault-nál szerzett tapasztalatait is megoszthatja a grove-iakkal Forrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

A Williams újdonsült tagjának utánpótlásszinten eddig a 2016-os GP3-as szezonban George Russell mögött szerzett ezüstérme, valamint a Formula Renault 2.0-ban szerzett 2015-ös bajnoki címe a legjobb eredménye, de tavalyi F2-es ötödik helye miatt sem kell szégyenkeznie, hiszen a nem kimondottan a mezőny élcsapatai közé sorolandó Campos Racinggel is nyert három versenyt. „Nyilvánvaló abból, amit Jack eddig elért, hogy nagyszerű karrier előtt álló fiatal versenyző” – méltatta őt Claire Williams helyettes csapatfőnök.

Aitken szerződtetésével a Williams igen jól áll fiatal tehetségekből, hiszen sorait erősíti a Red Bulltól elküldött Dan Ticktum, valamint a W Series tavalyi bajnoka, Jamie Chadwick is. Mindketten fejlesztőpilótai feladatokat látnak el, míg az izraeli Roy Nissanyt tesztpilótának igazolták. Azt nem tudni, hogy Aitken versenyezni is fog-e az idén, de minden bizonnyal újabb szezont teljesít az F2-ben.