A Super Bowl árnyékában tüntetnek a helyiek az F1-es Miami Nagydíj ellen

Hard Rock Stadium, Miami, Super Bowl
MIAMI, FLORIDA - JANUARY 27: A general view of the welcome sign for Hard Rock Stadium on the pedestrian bridge prior to Super Bowl LIV on January 27, 2020 in Miami, United States. (Photo by Mark Brown/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Ma a világ jelentős része Miamira és a profi amerikaifutball-liga (NFL) idei döntőjére, a Super Bowlra figyel, nem is választhattak volna jobb alkalmat arra a helyiek, hogy a finálénak története során hatodszor otthont adó stadion köré tervezett Forma-1-es futam ellen tüntessenek.

Jó ideje húzódik már a Forma-1-es Miami Nagydíj tető alá hozása, különböző közigazgatási eljárások és a pálya nyomvonalának többszöri megváltoztatása után pedig most újabb ellenállásba ütközik a verseny promótere, a profi amerikaifutball-liga (NFL) vasárnapi nagydöntője előtt ugyanis tüntetést szerveznek a helyi lakosok a tervezett F1-es futam ellen.

A többnyire feketék és munkásosztálybeliek lakta Miami Gardensben található, az idei, Kansas City Chiefs és San Francisco 49ers részvételével zajló

Super Bowlnak otthont adó Hard Rock Stadium környékére szervezett demonstráció célja, hogy megakadályozza a Forma-1-es futam környékre hozását.

A Reuters jelentése szerint a helyiek úgy érzik, hogy a Miami Dolphins NFL-csapata által birtokolt terület turisztikai célokra történő hasznosítása közben a tulajdonos megfeledkezik a környéken élőkről, és az ő kárukra próbál minél nagyobb bevételre szert tenni.

Miami Gardens lakóinak elege van az életüket megnehezítő rendezvényekből Forrás: Getty Images/2020 Mark Brown/Mark Brown

Noha a Dolphinst tulajdonló Stephen Ross és a Formula One Group úgy véli, a stadion köré tervezett nagydíj éves szinten 400 millió dolláros hasznot hozhat, a helyiek a zaj- és légszennyezés miatt aggódnak. Kevin Williams, a Norwood Atalános Iskola igazgatója nem túl derűlátó az eddigi tapasztalatok alapján.

A helyiek azt javasolják, hogy a versenyt a 74 km-re fekvő Homestead Miami Speedway-en rendezzék meg – ahol korábban IndyCar-futamokat is tartottak, jelenleg pedig a NASCAR számít rajta a legrangosabb sorozatnak – ezek a javaslatok azonban süket fülekre találtak.

Az ellenzők esélye lehet az a feburár 4-én sorra kerülő szavazás, amely ha az ő szempontjukból sikerrel jár, a nagydíj szervezőinek különleges engedélyre lenne szüksége a futam megrendezéséhez.

A Miami Gardenst képviselő Barbara Jordan ugyanakkor pesszimista a szavazás végkimenetelét illetően.

A tervek szerint így ölelné körül a ma fennállása hatodik Super Bowl-jának otthont adó Hard Rock Stadiumot az F1-es pálya

A versenyt eredetileg Miami belvárosában szerették volna megrendezni, azután vetődött fel a Hard Rock Stadium körüli terület, hogy Samuel Dubbin ügyvéd segítségével a belvárosban élők sikeresen vették fel a harcot a rendezés ellen. Miami Gardens lakói ugyanezt az ügyvédet bérelték fel, hogy nekik is segítsen, eddig azonban kisebb sikerrel teszi ezt, a rossz nyelvek szerint nem véletlenül, de a futam egészségkárosító hatását azért igyekezett kiemelni. „A verseny súlyos fenyegetést jelent a normális életre, az embereket sújtó zaj pedig kétségtelenül halláskárosodáshoz vezethet" – mondta Dubbin.

A Forma-1-es autók hangja közelről a 130 decibeles zajszintet is elérheti a Miami-Dade megye megyei biztosai által rendelt jelentés szerint, ez meghaladja egy rockkoncert zajszintjét, és közel áll egy sugárhajtóművéhez.

Egészségügyi szakértők szerint a biztonságos határ 70-75 decibel. „Sértés ránk nézve azt sugallni, hogy lemondunk az egészségünkről új munkahelyekért cserébe" – nyilatkozta a Miami Gardensben élő Karen Hunter Jackson, aki környezetvédelmi rasszizmusnak az F1-es futam tervét.