Vágólapra másolva!
Két új pilótával bővült a Ferrari juniorakadémiája, akik közül az egyik Arthur Leclerc, az F1-es csapatnál versenyző Charles öccse. A fiatal tehetség tavaly harmadik lett az ADAC Forma-4-es bajnokságban.

A Ferrari bejelentette, két versenyző is csatlakozik akadémiájához, a svéd Dino Beganovic mellett egy ismerős nevet is szerződtettek, hiszen a másik érkező Arthur Leclerc, a kétszeres futamgyőztes Charles testvére. A 19 éves pilóta eddig két szezont töltött együléses versenysorozatban, mindkét évben előkelő pozícióban fejezte be a pontversenyt.

Charles Leclerc 2016-ban csatlakozott a Ferrari akadémiájához, két évvel később pedig már debütálhatott a Forma-1-ben. Az alsóbb kategóriákban mutatott teljesítménye, illetve a Sauberben töltött első idénye olyannyira meggyőzte az olasz istálló vezetését, hogy 2019-ben már a gyári csapatban bizonyíthatott. Itt is remek teljesítményt nyújtott, hiszen hét pole pozíciót és két futamgyőzelmet zsebelt be, a tabellán pedig csak hárman végeztek előtte. Hasonló teljesítmény lehet öccse, Arthur célja is.

Arthur Leclerc majdnem négy évvel bátyja után csatlakozott a Ferrari akadémiájához Forrás: Ferrari

Nem tudni, hogy Charles Leclerc-nek mekkora szerepe volt benne, mindenesetre tény, majdnem négy évvel Charles leigazolása után a Ferrari a legifjabb fivért, Arthurt is szerződtette az utánpótlás-nevelő programjába. (A felsőfok használata azért indokolt, mert Lorenzo személyében van egy bátyjuk is, róla azonban keveset tudni.)

Arthur két nap híján három esztendővel fiatalabb Charles-nál. Versenyzői karrierje viszonylag későn kezdődött, a 2018-as francia Forma-4-es bajnokság volt az első együléses szezonja.

Itt mindjárt a nyitóhétvégén sikerült megnyernie a fordított rajtrácsos futamot. Az idény hátralévő részében egy-egy rajtelsőséget, illetve győzelmet szerzett, a bajnokságot pedig az 5. helyen fejezte be.

Tavaly a német ADAC Forma-4-es szériában vett részt, ahol ugyan csak egy versenyt tudott megnyerni, de hét további dobogójával az utolsó hétvégéig harcban volt a végső győzelemért, végül harmadikként zárt. Idén már a Regionális Formula Európa-bajnokságban méreti meg magát annak a Premának a színeiben, amellyel bátyja 2017-ben Forma-2-es bajnok lett. Csapattársa a brazil Gianluca Petecof lesz, aki 3 éve tagja a Ferrari akadémiájának.

– idézi a Prema hivatalos honlapja Angelo Rosin csapatfőnököt. – A pályafutása elején minden lehetőségével élt, úgyhogy magabiztosak vagyunk a 2020-as évben rejlő lehetőségeket illetően.”

Arthur Leclerc-nek Charles is gratulált, miután Hockenheimben megnyerte a vasárnapi futamot Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Mullan

Korábban mindössze egyszer, az F1-es világbajnoki pontversenybe akkoriban beleszámító 1956-os Indy 500-on fordult elő, hogy két, egymással bármilyen rokonságban álló pilóta ugyanabban a csapatban indult. Akkor Jim Rathmann és bátyja, Dick is a Kurtis Kraft istálló színeiben versenyzett.

Persze nyilvánvaló, hogy nagyon korai még erről beszélni, hiszen a legifjabb Leclerc még messze van a királykategóriától, de Charles hosszú távú szerződésének tudatában – legalábbis papíron – akár ezzel a lehetőséggel is lehet számolni.

A Ferrari Leclerc mellett a svéd Dino Beganovicot is szerződtette. A 16. születésnapját holnap ünneplő pilóta több gokartbajnokságot is megnyert, idén pedig a német és az olasz Forma-4-ben kezdheti meg együléses versenyzői karrierjét.