A magyar autósportnak is kedvezhet Nissany szerződése a Williamsszel

Forma-1, Oláh Gyárfás, Sylvan Adams, Roy Nissany, Claire Williams, Marc Harris, Nehemia Peres, Williams Racing, Tel Aviv sajtótájékoztató
Gyarfas Olah, Roy Nissany Manager with Sylvan Adams, President of Roy Nissany F1 Management, Roy Nissany, Offical Williams Racing Test Driver, Claire Williams, Williams Racing Deputy Team Principal, Marc Harris, Williams Racing Young Driver Academy and Nehemia Peres. Roy Nissany Official Test Driver Announcement, Wednesday 15th January 2020. Tel Aviv, Israel
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke, Oláh Gyárfás úgy véli, Roy Nissany szerződtetése a Williamshez a későbbiekben magyar tehetségek előmenetelét is segítheti. Az izraeli versenyző otthonának tekinti Budapestet, de hazájának is sokat jelenthet az F1-es részvétel.

Magyar mellékszála is van annak, hogy Roy Nissany csütörtökön aláírt a Williams-csapathoz, ahol a 2020-as szezon során három pénteki szabadedzésen és egy tesztnapon vezetheti az autót, valamint a szimulátorban is szerepet kap. Az izraeli pilóta édesapja, Chanoch Nissany 2005-ben a Magyar Nagydíj pénteki szabadedzésén vezetett már az F1 mezőnyében, fia pedig gyermekkorától versenyez.

Roy Nissany magyar licenccel kezdte pályafutását, menedzsmentjének tagja Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöke is. A csütörtöki sajtótájékoztatón az izraeli versenyző azt mondta az MTI-nek, sok minden köti Magyarországhoz, Budapestet ugyanúgy az otthonának érzi, és ha tehetné, egy magyar zászlót is felfestetne az autóra az izraeli mellé.

Nissany kiemelte, hogy a világon a Hungaroring az a pálya, amelyet a legjobban ismer, és hazai futamának tekinti, valahányszor Mogyoródon versenyezhet.

Az F1-ben pont Chanoch Nissany próbálkozása előtt, 2004-ben versenyzett Baumgartner Zsolt, azóta Kis Pál Tamás került legközelebb az együléses versenyautók csúcskategóriájához, de neki sem volt reális esélye az F1-es részvételre. Oláh Gyárfás azonban úgy vélte, Nissany szerepeltetése révén kapcsolatokat lehet építeni, és ez a későbbiekben magyar sportolók javára is válhat.

„Mivel időközben az MNASZ elnöke is lettem, és számos jó viszony alakult ki a nemzetközi szövetségben, a Forma-1-ben, és az egyes csapatoknál dolgozó szakemberekkel, biztos vagyok abban, hogy ezeket eredményesen használhatjuk majd a jövőben akkor, ha egy magyar pilóta közel kerül ahhoz, hogy Baumgartner Zsolt után bemutatkozhasson az F1-ben" – fogalmazott a sportvezető.

Nissany a Tel Avivban rendezett sajtótájékoztatón a Sky Sportsnak elmondta, ünnepnapként kezelik a bejelentést, és nagyszerűnek nevezte, hogy hosszabb távon is felkerül hazája zászlaja az autóra.

„Eleinte kihívás volt, hogy egy Európától félreeső országból származom, gyakran kellett utaznom, és itt senki sem tudta, hogy mivel foglalkozom, de ahogy teltek az évek, megszoktam ezt, és az emberek is elkezdték értékelni, hogy mit jelentenek a motorsportok. Fejlődik az izraeli motorsport, és úgy gondolom, további bónusz, hogy egy nemzetet bevihetünk a Forma-1-be, és ott van a zászló az autón. Ezt sok pilóta nem teheti meg.”

Technológiai együttműködés is lesz

Nissany egyik támogatója a kanadai-izraeli Sylvan Adams, aki korábban az édesapja által alapított Iberville Developments ügyvezetője volt és Kanada legnagyobb ingatlanfejlesztőjeként dolgozott. Alapítványán keresztül különböző projekteket segít a sport, az oktatás és az orvoslás terén.

Hozzá kötődik az Israel Start-Up Nation (ISN) nevű kerékpáros csapat is, amelynek logója feltűnik majd a Williamsen, amikor Nissany vezet. Adams kezdeményezte, hogy Európán kívül először, Izraelben is rendezzenek szakaszokat a 2018-as Giro d’Italia kerékpáros versenyen, és szponzorálta is az eseményt.

Az üzletember megerősítette, hogy az ISN és a Williams is együttműködésbe kezd marketingaktivitások és termékfejlesztés terén, ezzel újabb F1-es csapat száll be a kerékpársportba a Bahrain-McLaren és az Ineos-Mercedes társulás után.

„Roy Nissany régóta jóbarátja az Israel Start-Up Nation két tagjának, Guy Sagivnak és Guy Nivnek, ami különösen megédesíti ezt az együttműködést. Bízom abban, hogy az ISN-nek további rajongókat szerzünk az F1 világában és fordítva, a Williamsnek is az ISN számos támogatója között. A 2020-as izgalmas év lesz.”