Vágólapra másolva!
Nicholas Latifi leszerződtetése után sem hagy fel a Williams a hagyománnyal, hogy a pénteki szabadedzéseken tesztpilótának is lehetőséget adnak. Az idén az F2-ben versenyző Roy Nissany ugorhat be Latifi vagy George Russell helyére.

A tavalyi szezonzáró teszt után 2020-ban is tesztlehetőségeket kap a Williamsnél az F2-ben is versenyző Roy Nissany. A 25 esztendős pilóta korábban Magyarországon is gokartozott, édesapja, Chanoch Nissany 2005-ben az első izraeli versenyző lett, aki F1-es szabadedzésen vett részt a Magyar Nagydíjon, a Minardi színeiben.

Roy a gokartos évek után az ADAC Formel Mastersben és az F3-as Európa-bajnokságban versenyzett a Mücke Motorsport színeiben, majd a Formula Renault 3.5-ben három különböző csapatnál is megfordult, legjobb eredménye a 2016-os összetett 4. hely volt 3 győzelemmel, 3 pole pozícióval és 5 dobogós hellyel. Az F2-ben 2018-ban nem volt sikeres, a tavalyi szezont pedig sérülés miatt kihagyta.

Nissany tavaly már vezetett a Williamsnél Forrás: Williams Racing

Az izraeli fiatal váratlanul bukkant fel a Williamsnél az előző szezont lezáró teszten Abu-Dzabiban, az idén három nagydíjhétvége pénteki szabadedzésein vezethet majd a csapatnál, de azt nem közölték, hogy melyik versenyeken. Az éles bevetés mellett az újoncoknak fenntartott tesztnapon is ő ülhet az autóba, valamint számítanak rá a szimulátorban is.

Nissany szerződtetése előtt Dan Ticktum is csatlakozott a csapathoz fejlesztőpilótaként és az istállónál maradt Jamie Chadwick is. Versenyzőként George Russell és Nicholas Latifi állhat rajthoz.

„Beleborzongok, hogy a Rokit Williams Racing hivatalos tesztpilótája lehetek és ez mérföldkő az izraeli motorsport számára is. Amikor tavaly decemberben teszteltem a csapatnál Abu-Dzabiban, rögtön otthonosan éreztem magam az autóban és a csapat tagjaként is. Felbecsülhetetlen értékű lez a tapasztalat, amit azáltal szerzek majd meg, hogy részt veszek a Williams munkájában” – mondta Nissany.

Nissany tavaly meggyőzte a Williamst a teszten Forrás: Williams Racing

A tavalyi kihagyás után Nissany visszatér az F2 mezőnyébe is, ahol hirtelen kellene nagy sikereket elérnie ahhoz, hogy esélye legyen a továbbjutásra, mert a korábbi eredményei alapján az F1-es szuperlicenc kiváltásához szükséges ponthatár közelében sincs. Az izraeli pilóta 2014-ben is tesztelt F1-es autót, Valenciában a Saubert próbálgatta.

Nissany érkezését üdvözölte Claire Williams csapatfőnök-helyettes is.

„Roy igazolta a képeségeit az Abu-Dzabiban megtartott tavalyi teszten és hihetetlenül lenyűgözött minket, hogy mire volt képes rövid idő alatt is. Keményen dolgozó ember, akivel izgatottan várjuk már a közös munkát.”