Évnyitó rendezvényt jelentett be a Renault

Forma-1, Renault F1 Team, Renault RS19, Renault logo
A picture shows the Renault Sport F1 RS19 car during the 2019 Renault Formula One team season launch at Whiteways Technical Centre in Enstone, northwest of Oxford, on February 12, 2019. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Vágólapra másolva!
A Ferrari bemutatójának másnapján a Renault is évnyitó rendezvényt tart Párizsban, a gyártó azonban arra azonban nem tért ki, hogy az új autót is megmutatják-e.

Visszatérése óta az ötödik F1-es idény megkezdésére készül a Renault, ráadásul az idén ismét új pilótát köszöntenek a csapatban Esteban Ocon személyében. Daniel Ricciardo új csapattársa mellett számos új szakemberrel is erősítik a gárdát, ami a korábbi évek fejlődése után megtorpant, és a McLarennel szemben elvesztette a „B liga” legjobb helyét, a konstruktőri világbajnokság 4. pozícióját.

Ezt a csorbát kívánják kiköszörülni az idei szezon során, amit hivatalosan 2020. február 14-én, egy párizsi rendezvénnyel indítanak. A gyártó a Champs-Élysées-n található bemutatótermét, a L'Atelier Renault-t választotta helyszínnek, azt viszont nem közölte, hogy a 2020-as F1-es autót is bemutatják-e vagy a korábbi gyakorlathoz hasonlóan csak az arculatot hozzák nyilvánosságra.

A Renault már 2021-re készül, de az idén is mutatniuk kellene valamit Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Noha az idei szezon során biztos a részvétele, a Renault F1-es szereplését kérdőjelek lengik körül, elsősorban azért, mert a vállalat felsővezetése átvilágítja az autógyár helyzetét, ráadásul a Nissannal való együttműködés sem zavartalan Carlos Ghosn letartóztatása majd rejtélyes szökése nyomán. A csapat emellett nem hozza az eredményeket,

noha jelentős beruházásokra volt szükség a versenyképesség javítása érdekében, 2016 óta az enstone-i istálló még dobogós helyet sem tudott szerezni.

Cyril Abiteboul, a Renault csapatfőnöke azonban az Autosportnak azt mondta, úgy érzi, a gyártó a 2021-es szabályok egyik kedvezményezettje, ráadásul az elmúlt években tudatosan arra készültek, hogy az új technikai regulák korszakában sikeresek lehessenek. Szerinte ezzel a cégvezetés is tisztában van, de elismerte, csak akkor lesz végleges a döntés, ha meghozzák azt.

Ocon is csatlakozik az istállóhoz Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A Renault nem siet az elköteleződéssel, Abiteboul elárulta, a 2021-es szabálymódosítások mellett a kereskedelmi megállapodások szövegét is tanulmányozzák. „Többszáz oldalnyi szerződést nézünk át, eltart egy ideig” – ismerte el.

„Közben pedig a saját teljesítményünk kapcsán is haladnunk kell. A Renault a saját stratégiáját és terveit követi, mi pedig rendszeresen konzultálunk a menedzsmenttel. A két folyamat párhuzamosan zajlik, és remélem, hogy szép lesz a végkifejlet. Szerintem az első két negyedév témája lesz ez.”