A bozóttüzek nem veszélyeztetik az Ausztrál Nagydíj megrendezését

Ausztrália, bozóttűz
Canberra, 2020. január 5. Elnéptelenedett utca, miután a bozóttűz füstje ellepte Canberrát 2020. január 5-én. Az október óta tomboló bozót- és erdőtüzek miatt emberek tízezreit kell kimenteni Ausztrália délkeleti térségéből. Ausztrália-szerte 5,5 millió hektárnyi földterület égett le, 21 ember meghalt és több mint ezer ház vált a lángok martalékává. MTI/EPA/AAP/Lukas Coch
Vágólapra másolva!
Az Ausztrál Nagydíjat rendező cég ügyvezetője leszögezte, a kontinensen tomboló bozóttüzek ellenére a megszokott rendben készülnek a március 15-én esedékes idénynyitóra.

Nem befolyásolják a 2020. március 15-én esedékes Ausztrál Nagydíj előkészületeit a kontinensen tomboló bozóttüzek, amelyek eddig legalább 26 halálos áldozatot követeltek és 1,25 milliárdra becsülték az elpusztult állatok számát. Andrew Westacott, a nagydíjat rendező vállalat ügyvezetője szerint Melbourne-ben nem kell tartani a tűzvész közvetlen fenyegetésétől.

Westacott a Press Association szerint „elkeserítőnek” és „elég borzasztónak” nevezte a Victoria államot is sújtó természeti katasztrófát, de hozzátette, a verseny előkészületei „a megszokott rendben” zajlanak, mivel Melbourne „legalább 2-300 km-re” fekszik a legközelebbi lángoktól. Azt viszont elismerte, hogy a széljárás gondokat okozhat.

Elnéptelenedett utca, miután a bozóttűz füstje ellepte Canberrát 2020. január 5-én Forrás: MTI/EPA/AAP/Lukas Coch

„A központi kérdés a változó szélirány, ami a levegő minőségének romlását idézheti elő, de ezzel egyelőre nem számolnék, mert senki sem tudja, hogyan alakul a helyzet a következő két hónap során – mondta. – Tekintettel arra, hogy a rendezvényünkig még két hónap hátra van, mindent a szokásoknak megfelelően kezelünk.”

Westacott ettől függetlenül kiemelte, hogy együttéreznek a lángokkal küzdő tűzoltókkal és az otthonaikat elvesztő emberekkel. Megerősítette, hogy a nagydíj alkalmával megpróbálnak segíteni.

„Ahogy Ausztráliában mindenkinek, úgy számunkra is az az elsőszámú prioritás, hogy mit segíthetünk, hogyan fejezhetjük ki a szeretetünket, támogatásunkat és jókívánságainkat, illetve milyen forrásokat mozgósíthatunk. A legfőbb ilyen a pénzügyi segítség” – összegzett. – Tudatosan próbáljuk összehangolni az autós közösségek kollektíváját, ami helyi szinten és világszerte is igen nagyvonalú.”

Rengeteg szurkoló érkezik az Ausztrál Nagydíjra Forrás: Mészáros Sándor

Az F1 jogtulajdonosa a napokban bejelentette, hogy valamilyen formában segítséget kíván nyújtani Ausztráliának. Daniel Ricciardo árverésre bocsátotta az egyik overallját, Lewis Hamilton pedig 500 ezer amerikai dollárt ajánlott fel különböző állatmentő szervezeteknek, valamint erre buzdította a követőit is.

Az Ausztrál Nagydíj szervezője azon dolgozik, hogy összehangolhassa a motorsportokban érdekeltek támogatásait, amelyek segítséget nyújthatnak a lángok ellen harcolóknak, azoknak, akik elestek a megélhetésüktől, az otthonaiktól vagy a gazdálkodáshoz szükséges infrastruktúrától. „Képesnek kell lennünk arra, hogy némi örömet okozzunk ezeknek az embereknek.”