Leclerc "200 százalékig" megérdemli a sikereit, véli volt csapatfőnöke

Forma-1, Charles Leclerc, Scuderia Ferrari, Belga Nagydíj
Winner Ferrari's Monegasque driver Charles Leclerc arrives to celebrate on the podium after the Belgian Formula One Grand Prix at the Spa-Francorchamps circuit in Spa on September 1, 2019. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Vágólapra másolva!
Méltatta Charles Leclerc érdemeit volt csapatfőnöke, Frédéric Vasseur, aki úgy véli, a monacói pilóta őszinte önkritikája is segíti majd a fejlődését.

Berobbant a Forma-1 mezőnyébe az elmúlt két szezon során Charles Leclerc, aki a juniorkategóriák után látványos eredményeket ért el az F1-es középmezőnyben a Sauberrel, majd a Ferrari versenyzőjeként két nagydíjat megnyert, legyőzte csapattársát, Sebastian Vettelt az időmérőkön és az összetett pontversenyben, bónuszként pedig 2024 végéig szóló szerződést kapott a Ferraritól.

Rutintalansága okán Leclerc több hibát is elkövetett, ezeket viszont általában nem titkolta, már a csapatrádión is gyakran bocsánatot kért és a csapatával is transzparensen együtt dolgozott. Ehhez társult bizonyos fokú önfejűség, ami néhány csapatutasítás felrúgása terén jelent meg, de a Ferrarinál megbocsátották ezeket, és Vasseur is inkább előnyösnek érzi ezeket a jellegzetességeket.

Leclerc nagy nyomás alatt szerezte meg pályafutása első nagydíjgyőzelmét Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

„Úgy gondolom, Charles egyik jellegzetessége közös a bajnokokkal, hogy az autóban igen magabiztos, és ezért az autóban olykor Földön túli dolgokra is képesek – nyilatkozta az Autosportnak. – Ez az önbizalom lehetővé teszi, hogy az autóból kiszállva önkritikusak legyenek, magukat hibáztassák, mert pontosan tudják, hogy potenciál rejlik bennük, bajnokaspiránsok és

Vasseur szerint csak olyan pilóták válhatnak bajnokká, akik képesek ezt elismerni, mert nem elég, hogy valaki papíron jobb a többieknél, annak is nagy jelentőséget tulajdonít, ha valaki azt tudja mondani a mérnököknek, hogy az adott edzés adatait fenntartásokkal kezeljék, mert egyszerűen rosszul vezetett.

Vasseur és Leclerc a monacói pilóta első pontszerzése után Forrás: DPPI/Florent Gooden

„Ez fontos a csapatnak, mert amikor nem ez a helyzet, akkor rossz irányba indulhatnak el” – vélte a francia szakember, aki nagy tapasztalattal rendelkezik fiatal pilóták nevelése terén, egyebek mellett Leclerc is nagy fejlődésen ment keresztül, amikor a Forma-2 után az F1 mezőnyében a mélyvízbe dobták.

„Örülök a sikereinek, mert remek szezont teljesített, ráadásul Bahrein meg néhány további futam [hibái] nélkül még jobb is lehetett volna, de így is remek munkát végzett – vélte. – Az időmérőkön hihetetlen a tempója, ez igen lenyűgöző. Boldogan látom [a sikereit], mert úgy érzem, 200 százalékig megérdemli. Ő az, akin rajta tartom a szememet.”