Vágólapra másolva!
Az F1 jogtulajdonosa is figyeli az ausztrál bozóttüzek miatt kialakult helyzetet. Tiszteletadásra készülnek a 2020. március 15-én esedékes melbourne-i idénynyitón.

A Forma-1 kereskedelmi jogainak tulajdonosa, a Liberty Media is figyelemmel kíséri az ausztrál bozóttüzek miatt kialakult válságot, ami befolyásolhatja a 2020-as idénynyitó, a március 15-én Melbourne-ben esedékes Ausztrál Nagydíj megrendezését is.

Az F1 közleménye szerint munkatársaik „folyamatosan kapcsolatban vannak” az Ausztrál Nagydíj szervezőivel, és valamilyen tiszteletadás vagy megmozdulás is várható az F1-es közösség részéről, de „a részleteket még pontosítják.”

Antonio Giovinazzi is méltatta a hős tűzoltókat

A BBC kiemelte, hogy az erdőtüzek kialakulása óta Sydneyben és Melbourne-ben egészségtelen szintre romlott a levegő minősége, a cikk írásakor azonban az Aqicn.org mérése szerint az érték közepes volt.

A katasztrófa eddig legalább 25 halálos áldozatot követelt, 2000 otthon vált lakhatatlanná és állatok milliói is elpusztultak tavaly szeptember óta.

Az F1 számára különösen rosszkor jön a helyzet, mert a sportág képviselői ugyan bejelentették, hogy nettó karbonsemlegességre törekednek, az erre vonatkozó stratégiát még nem dolgozták ki. A korábbiaknál is súlyosabb erdőtüzek valószínűleg összefüggésben vannak a globális felmelegedéssel.

Az idei szezon is Melbourne-ben kezdődik Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Ehhez az F1 is hozzájárul, bár a közhiedelemmel ellentétben nem a kipufogógázok révén (ez mindössze a terhelés 0,7%-át teszi ki), elsősorban a logisztika szennyezi a környezetet (45% a felszerelés és 27,7% a személyzet utaztatása). A 2010-es labdarúgó-világbajnokság széndioxid-kibocsátása 2,8 millió tonna volt, ez bő 10 F1-es szezonnak felel meg.

Az ausztráliai katasztrófa láttán több F1-es pilóta is segíti a kárenyhítést.

Daniel Ricciardo elárverezteti az egyik overallját, Max Verstappen egy koalákat mentő alapítványnak adományozott pénzt, Lewis Hamilton pedig az Instagramon érdeklődött, hogy hova küldhet támogatást.

Kezdődik a pálya felépítése

A természeti katasztrófa úgy tűnik, egyelőre nem befolyásolja a melbourne-i előkészületeket, egy helyszíni fotó szerint kezdődik az Albert Park átalakítása a mezőny fogadására.

Starting to set things up here in Melbourne from r/formula1