Vágólapra másolva!
A Honda sportigazgatója a fiatal Ayrton Sennát látja Max Verstappenben. A japán szakember szerint a két fél remek kapcsolatot ápol egymással.

A vártnál jobban indult a Red Bull és a Honda együttműködése a Forma-1-ben, hiszen a tavalyi szezonban a csapat három futamgyőzelmet is szerzett. Mindhárom diadal Max Verstappen nevéhez fűződik, aki az idény végén a pontverseny 3. helyén végzett. Jamamoto Maszasit, a Honda sportigazgatóját a holland versenyző a fiatal Ayrton Sennára emlékezteti.

Verstappen szinte az egész idényben kiváló teljesítményt nyújtott, az Osztrák Nagydíjon pedig véget vetett a Honda 13 éve tartó böjtjének azzal, hogy futamot nyert a japánoknak. A Red Bull pilótája ráadásul pont a 13. különböző versenyző, aki a japán erőforrás segítségével tudott nyerni, további két elsőségével pedig már beérte Keke Rosberget és Gerhard Bergert a vonatkozó rangsorban.

Verstappen a Honda technikai igazgatójával, Tanabe Tojoharuval ünnepel Ausztriában Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

A 22 éves versenyzőt azonban nem hozzájuk, hanem Sennához, történetük legsikeresebb pilótájához hasonlítják a Hondánál. A nyilvánvaló kimagasló kvalitások mellett Jamamoto szerint hozzáállásban is fellelhető a párhuzam.

„Fiatal kora ellenére már most nagyon magas szinten van, így a Honda projektjében ő az egyik kulcsfigura” – nyilatkozta az Autosportnak.

A néhai brazil versenyzőnek nagy szerepe volt abban, hogy 1987-ben akkori csapata, a Lotus a Renault-ről Honda-motorra váltson. A háromszoros világbajnok abban az évben 2, később a McLarennel pedig további 30 győzelmet aratott a japán erőforrásokkal.

Jamamoto úgy véli, Verstappen tiszteli a japán gyártót, és jól érzi magát az ott dolgozók által teremtett környezetben. Ennek az egyik jele az Osztrák Nagydíj leintése után volt érzékelhető.

„Max tiszteli a Hondát, és a családias környezetben remekül érzi magát. Ezt az is bizonyítja, hogy az ausztriai dobogón rámutatott az emblémára, amivel még inkább arra ösztönzött minket, hogy minél jobb motort adjunk neki” – emlékezett vissza Jamamoto, aki hozzátette, mind a négy Honda-motoros versenyző fontos számukra.

Verstappen a Honda több részlegét is meglátogatta Forrás: Mark Thompson/Getty Images

Verstappen tavaly elárulta, a japánok munkamorálja megegyezik az övével. A holland pilóta azt is kiemelte, hogy a sikerek milyen sokat jelentenek a motorgyártónak. A Red Bull versenyzője igyekszik minél szorosabbra fűzni a Hondával való kapcsolatát.

– mutatott rá Jamamoto. – Olyannyira, hogy ellátogatott az F1-es kutatási és fejlesztési központunkba és a tömegtermelésre kialakított telephelyünkre is, ahol ő maga is láthatta, mennyien dolgoznak. Az emberek egy kilométer hosszú sort alkottak, ő pedig végigment, és rengetegen lepacsiztak vele. Az ilyen élmények erősítették benne a Honda felé mutatott elköteleződést.”