Schumacher nem hitt a szemének Rossi első F1-es tesztjét látva

Forma-1, Ausztrál Nagydíj, 2004, Valentino Rossi, Michael Schumacher, Scuderia Ferrari
MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 7: Current Moto GP World Champion Valentino Rossi talks with Michael Schumacher prior to the 2004 Australian Grand Prix which which is round one of the FIA Formula One World Championship, on March 7, 2004 at the Albert Park Circuit, Melbourne, Australia. (Photo by Clive Rose/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Volt idő, amikor Valentino Rossi nemcsak szórakozásból ült be egy Forma-1-es autó ülésébe, hanem komolyan fontolóra vette, hogy két kerékről négyre vált. A Ferrari tesztcsapatának egykori vezetője felelevenítette, mennyire lenyűgözte Michael Schumachert a MotoGP-legenda szárnypróbálgatása.

A hétszeres MotoGP-világbajnok Valentino Rossi nemrég tesztelte a Mercedes 2017-es Forma-1-es torpedóját Valenciában. Az alkalom persze csak szórakozás volt, amelyet a világbajnok istálló és a Yamaha közös szponzora hozott össze, és amely során Lewis Hamilton is kipróbálhatta a Doktor munkaeszközét.

Volt idő azonban, amikor az olasz motoros ász komolyan kacérkodott a Forma-1-gyel, a Ferrarival intenzív tesztprogramot bonyolított, a váltás végül azonban sosem történt meg. Luigi Mazzola, a Ferrari tesztcsapatának egykori vezetője felidézte, hogy Michael Schumachert mennyire ámulatba ejtette Rossi első tesztje.

Luigi Mazzola hallgatja Schumacher beszámolóját Barcelonában egy 2002-es szezon előtti teszten Forrás: Ferrari

A manapság saját tanácsadó cégénél dolgozó 57 éves olasz szakember 1995 és 2006 között dolgozott a maranellóiak tesztcsapatánál, és mivel akkoriban még nem volt korlátozva a tesztelés, rengeteg időt töltött a Scuderiánál 1996-tól 2006-ig versenyző Schumacherrel, ami alatt pedig testközelből tapasztalta meg, hogy mitől lett a német pilóta minden idők legsikeresebb Forma-1-es versenyzője.

– nyilatkozta Mazzola az olasz Il Giornónak. – Az emlékeimben azonban ennél erősebben él az emberi oldala. Nem kell többet a versenyzőkről beszélnünk, ő volt a legjobb és kész. Azok, akik azt mondják, hogy eléggé rideg volt, tévednek. Michael egyszerűen csak szétválasztotta a privát életét a professzionális énjétől. Az újságíróknak olykor zárkózottnak tűnhetett, de ha vele és érte dolgoztál, nyitott volt, mindenféle korlát nélkül."

Rossi és Schumacher a 2004-es Ausztrál Nagydíj alatt Forrás: Getty Images/2004 Getty Images/Clive Rose

Mazzola vezette a Ferrari tesztcsapatát akkor is, amikor 2004 áprilisában a vörösök próbára tették a MotoGP-ben akkor három vb-címnél járó Valentino Rossit a fioranói tesztpályán, hogy később átfogó tesztprogramot bonyolítsanak vele az esetleges F1-es bemutatkozás reményében.

Rossi szárnypróbálgatásait a helyszínről figyelte az akkor már hatszoros világbajnok Schumacher is, aki nem hitt a szemének a 25 esztendős motoros teljesítménye láttán.

„Nem emlékszem, hogy pontosan hány alkalommal dolgoztunk Rossival, de hétszer legalább tesztelt nálunk – írta Mazzola saját Facebook-oldalán. – Az első teszten bemutatott vagy egy tucat megpördülést, de ahogy telt az idő, elkezdett egyre elképesztőbb időket autózni.

Rossi végül sosem mutatkozott be a száguldó cirkuszban, noha 2004-ben, 2005-ben és 2006-ban is tesztelt a vörösöknél, utána pedig még párszor, többnyire már csak szórakozásból vezetett Forma-1-es Ferrarit. Ehelyett maradt a motoroknál, a MotoGP-ben ezután 2004-ben, 2005-ben, 2008-ban és 2009-ben is világbajnok lett, hétre növelve királykategóriás elsőségeinek a számát.