Alonso korábbi mérnöke új pozíciót kapott a McLarennél

Forma-1, Andrea Stella, McLaren
Andrea Stella of Mclaren during the Spanish Formula One in-season young drivers Tests at Circuit de Barcelona - Catalunya on 15th and 16th of March, 2018 in Montmelo, Spain. (Photo by Xavier Bonilla/NurPhoto via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Tovább folytatódik a McLaren tavaly elkezdett átszervezése, ezúttal a csapat egyik kulcsfigurája, Andrea Stella kapott új munkakört.

A 2018-as és az azt megelőző évekhez képest óriási fejlődést produkált a McLaren tavaly, a wokingi istálló a mezőny utolsó harmadából negyedik erővé lépett elő a három topcsapat mögé. Hogy folytatni tudja a felfelé ívelő pályát, már tavaly is jelentős átszervezéseket hajtottak végre, többek között új csapatfőnököt neveztek ki a Porschétől érkezett Andreas Seidl, valamint új technikai igazgatót a Toro Rossótól elcsábított James Key személylében. Ezúttal nem érkezett új ember, egy fontos pozícióban mégis változás történt.

Andrea Stella évekig Fernando Alonso versenymérnöke volt a Ferrarinál Forrás: Getty Images/2010 Getty Images/Clive Mason

A Ferrarinál együtt dolgozott Michael Schumacherrel, de Fernando Alonso versenymérnökeként lett igazán ismert Andrea Stella, aki 2014 végén követte a kétszeres világbajnokot a McLarenhez, majd maradt a spanyol pilóta visszavonulása után is.

A 48 esztendős olasz mérnök mostanáig teljesítményigazgatóként tevékenykedett a wokingiaknál, a 2020-as szezon felkészülésének hajráját azonban már versenyigazgatóként kezdheti

– értesült az Autosport. Stella előléptetése a tavaly kinevezett csapatfőnök, Andrea Seidl átszervezési folyamatának újabb lépcsőfoka abba az irányba, hogy világos és egyértelmű struktúrát alakítson ki a patinás istállónál.

Stella új pozícióját ideiglenesen maga Seidl töltötte be addig, amíg meg nem találta a megfelelő embert arra, hogy átvegye tőle a stafétát. Az olasz mérnök a vezető versenymérnöki és a működési feladatokat fogja ellátni a versenyhétvégéken, ugyanakkor megtartja a korábbi mérnöki feladatait is, mialatt szorosan együtt fog működni James Key technikai igazgatóval a fejlesztések és a pályán nyújtott teljesítmény összehangolásáért.

Mostantól még több felelősség hárul rá Forrás: NurPhoto via Getty Images/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

„Mióta elkezdtem a munkát a csapatnál, egy nagyon világos, tradícionális motorsport-szervezetet építek fel három nagy részleggel – nyilatkozta Andrea Seidl csapatfőnök még Stella előléptetése előtt. – A technikai részleget James Key, a gyártási részleget Piers Thynne vezeti, a versenyrészleg élén pedig Andrea Stella áll teljesítményigazgatóként és Paul James csapatmenedzserként (James mostantól Stellának jelent – a szerk.).

Most, hogy tudjuk, milyenek lesznek az új szabályok, a közepén tartunk annak a folymatnak, amely során eldöntjük, hogy az egyes részlegeket miként kell alakítani ahhoz, hogy a jövőben mindent kihozzunk a csapatból."