Hamilton: Lauda nélkül már nem lennék a Mercedesnél

Forma-1, Niki Lauda, Lewis Hamilton, Japán Nagydíj 2014
SUZUKA, JAPAN - OCTOBER 05: Niki Lauda congratulates Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP in the pitlane after the race is stopped during the Japanese Formula One Grand Prix at Suzuka Circuit on October 5, 2014 in Suzuka, Japan. (Photo by Clive Rose/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az idén elhunyt Niki Laudának komoly része volt a Mercedes Forma-1-es csapatának elmúlt években elért sikereiben, emellett pedig Lewis Hamilton életében is fontos szerepet töltött be. A hatszoros világbajnok az utolsó találkozásról, ki nem törölt üzenetekről és az osztrák legenda rá gyakorolt hatásáról nyilatkozott.

Noha sikerült zsinórban hatodik egyéni és konstruktőri világbajnoki címét is megszereznie, Lewis Hamiltonnak és a Mercedesnek egyáltalán nem volt olyan könnyű a szezonja, mint amilyennek papíron tűnt. Különösen a háromszoros világbajnok Niki Lauda májusi halála nyomta rá a bélyegét a csillagos márka idei évére, az istálló ügyvezetői jogkör nélküli elnökének távozása Toto Wolff csapatfőnököt és Lewis Hamiltont is megviselte. A hatszoros világbajnok bevallotta, hogy még mindig olvasgatni szokta egykori üzenetváltásait az osztrák legendával, utolsó találkozásuk pedig mély nyomot hagyott benne.

Lauda Hamilton támasza és mentora lett a Mercedesnél Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Clive Rose

Hamiltont a 2012-es szezon végén többek között Lauda győzte meg arról, hogy csatlakozzon az akkor még csak szenvedő Mercedeshez, amellyel Hamilton a történelem legnagyobb sikerszériáját produkálta a 2014-es évtől kezdve.

A hatszoros világbajnok az évek során baráti viszonyt alakított ki Laudával, aki nemcsak a Mercedeshez szerződésében játszott kulcsszerepet, hanem abban is, hogy ilyen hosszú ideig a csapatnál maradt.

„Hiányoznak az üzenetei, hiányzik, hogy videókat osszak meg vele. Még mindig megvan sok beszélgetésünk, amelyeket a mai napig meg szoktam nézni” – nyilatkozta Hamilton az Autosportnak.

Elment az igazgatótanácshoz és megszorongatta a tökeiket. Ebben volt a legjobb, valamint abban, hogy őszinte volt velem. Ő volt a híd... Toto [Wolff] versenyző volt, az igazgatótanács tagjai viszont nem. Volt egy valódi bajnok, aki megértette és hangsúlyozta, hogy milyen nehéz hétről hétre teljesíteni, amikor pedig hibáztam... Akkor volt csak igazán hatalmas támasz számomra. Nagyon hiányzik."

A Monacói Nagydíjon Vettelhez hasonlóan Lauda egyik korábbi sisakfestévél tisztelgett a pár nappal korábban elhunyt háromszoros világbajnok előtt Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Hamilton felidézte, hogy mielőtt Lauda kapcsolatba lépett volna vele amiatt, hogy igazoljon a Mercedeshez,

nem volt kimondottan jó véleménnyel az akkor még csak egyszeres világbajnokról, televíziós szakértőként mindenfélét nyilatkozott róla, ezért eleinte nem is tudott megbízni az osztrákban.

„Hirtelen abba a helyzetbe kerültem, hogy nagy döntés előtt álltam az életemben és Niki volt a telefonvonal túlsó végén. Azt gondoltam, hogy »hű, egy háromszoros világbajnokkal beszélgetek«, eközben pedig nem is igazán ismertem őt, úgyhogy nem mondhattam, hogy megbízom benne. Ezután azonban leültem Ross [Brawnnal, a Mercedes akkori csapatfőnökével] és vele egy hotelszobában. Az út, amin keresztülmentünk... Szeretném azt hinni, hogy menet közben megszerettük egymást és barátok lettünk."

Transzplantációja után úgy tűnt, idővel újra teljes életet élhet, a sors azonban közbeszólt Forrás: AFP/Joe Klamar

Lauda a Monacói Nagydíj hetében hunyt el, Hamiltont pedig olyannyira megviselte barátja távozása, hogy nem is vett részt a hercegségben rendezett hétvége szerdai sajtónapján. Most felidézte utolsó látogatását a tüdőtranszplantációja utáni felépülésével egy ideig pozitív irányba haladó, később azonban visszaeső bajnoknál. „Nagyon kemény volt látni őt. Korábban videókat küldtünk egymásnak, láttam a legrosszabb állapotában, ahonnan visszajött, egy kerekesszékben ült, én pedig tele voltam reménnyel. Ezután azonban visszaesett, és egyre rosszabbul lett, ekkor látogattam meg. Sokkoló volt látni egy barátomat az ágyban, csövekkel.

a küzdőszelleme elkezdett fakulni, ami természetes, amikor az ember egy ilyen hosszú csatát vív. Szíven ütött."