Vágólapra másolva!
Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke elmondta, hogy az olasz istálló akadémiáján növelni fogják a tagok létszámát. A bővítés során szeretnék, hogy egy női versenyző is helyet kapjon.

Növelni kívánják a Ferrarinál a pilótaakadémia növendékeinek létszámát, miután Charles Leclerc sikeresen bemutatkozott a Scuderia versenyzőjeként. Neveket egyelőre nem hoztak nyilvánosságra, de annyit elárultak, hogy egy női pilótával is számolnak. Ez paradigmaváltást jelez, mivel a Ferrari színeiben eddig nem versenyzett nő.

A Ferrari F1-es csapatánál általában tapasztalt pilótákat alkalmaznak. Az idei szezonban azonban eltértek ettől, mivel Kimi Räikkönen helyére Charles Leclerc érkezett. A monacói pilóta lett az első Ferrari-akadémista, aki versenyezhetett is a csapat színeiben, egyben Ricardo Rodríguez után a második legfiatalabb Ferrari-pilóta. Első vörösben töltött idényében rögtön 7 pole pozíciót és 2 futamgyőzelmet ünnepelhetett, 264 pontjával pedig a világbajnokság 4. helyén végzett.

A Ferrari női versenyzőt is szeretne felvenni az akadémiájára Forrás: Ferrari

Jelenleg (az esport-versenyzőket nem számítva) hét pilóta nevelkedik az olasz istálló akadémiáján, de Leclerc sikerén felbuzdulva ezen mindenképpen szeretnének változtatni. Erről Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke beszélt.

– idézi az ESPN. – Nem vagyok abban a pozícióban, hogy konkrét számokról és nevekről beszéljek, de rengeteget dolgozunk azon, hogy megtaláljuk a jövő nemzedékének tehetségeit.”

A Ferrari utánpótlás-nevelésének történetében először nem csak férfiakat szeretnének felvenni. „Az akadémia egy nőt is a soraiban akar tudni – jelentette ki Binotto. – Ezen jelenleg is dolgozunk, hogy minél hamarabb sikerrel járjunk.”

A Ferrari eddig minden sorozatban kizárólag férfiakat alkalmazott. Ugyan a márkakupáikban már indultak nők az ágaskodó paripa emblémáját viselő autókkal, de ők nem gyári, hanem privát pilóták voltak.

Az FIA együléses sorozataiban Tatiana Calderón végzett a legmagasabb pozícióban a női pilóták közül. A kolumbiai versenyző a 22. lett a Forma-2 elmúlt szezonjában, ám jövőre nem valószínű, hogy helyet kap a mezőnyben. Ráadásul nemrég bejelentették, hogy a daytonai 24 órás versenyen a konkurens Lamborghini csapatát fogja erősíteni.

Tatiana Calderón az FIA legmagasabban rangsorolt női pilótája, de nem valószínű, hogy a Ferrari őt fogja választani Forrás: NurPhoto via Getty Images/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

Lehetséges, hogy a Ferrari a W Seriesben, az idén útjára indult, kizárólag nők számára létrehozott sorozatban keresgél majd, főleg, hogy az idei szezontól már az itt elért eredményekért is járnak szuperlicenc pontok. Jamie Chadwick, az első idény bajnoka májustól a Williams fejlesztőpilótájának mondhatja magát, de nemrég elárulta, távolabbinak érzi az F1-es szereplést, mint eddig bármikor.

A Ferrari akadémiáján jelenleg olyan versenyzők nevelkednek, mint Michael Schumacher és Jean Alesi fiai, Mick és Giuliano, valamint Emerson Fittipaldi unokája, Enzo.

Rajtuk kívül az idei Forma-3-as bajnokság első két helyezettje, Robert Shwartzman és Marcus Armstrong is az olasz istálló utánpótlását erősíti.