A Stroll-pletyka után az Aston Martin elismerte, befektetőkkel tárgyalnak

Aston Martin logo
LONDON, ENGLAND - MAY 04: A Aston Martin bonnet badge on display at the London Motor Show at Battersea Evolution on May 4, 2017 in London, England. 41 dealerships and manufacturers will showcase over 130 new vehicles at this years show which will run from 4th to 7th May. (Photo by John Keeble/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Közleményt adott ki az Aston Martin, miután a céget hírbe hozták a Forma-1-es Racing Point csapatával, és elsősorban annak tulajdonosi körét vezető Lawrence Stroll-lal. A brit márka befektetőket keres, és vizsgálja a hosszú távú együttműködés lehetőségét.

Múlt héten a Racefans és az Autocar is arról számolt be, hogy a Racing Point tulajdonosi körét erősítő Lawrence Stroll bevásárolná magát az Aston Martinba, ami így csapatának a névadója lehetne. A brit cégnél közleményben reagáltak az értesülésekre, és megerősítették, hogy a vállalat befektetőket keres.

Stroll számára állítólag kulcsfontosságú, hogy a Racing Point csak átmeneti elnevezés legyen, és szeretné, ha csapata idővel egy ismert márka nevét venné fel. Már az idei szezon előtt is voltak kísérletek a változtatásra, de ez eddig nem sikerült.

Az Aston Martin reagált a Racing Pointtal kapcsolatos pletykákra Forrás: Getty Images/2017 John Keeble/John Keeble

Múlt héten azonban napvilágot látott, hogy a kanadai üzletember egy konzorcium élén bevásárolná magát az Aston Martinba, amivel meg is oldódna a probléma. Korábban egyik fél sem reagált az értesülésekre, de a brit márka pénteken megtörte a csendet.

– olvasható a közleményben. – Továbbá megkezdődtek a tárgyalások a potenciális befektetőkkel a hosszú távú együttműködésről, ami akár tőkeberuházást is jelenthet.”

Zárásként hozzáteszik, hogy további bejelentés csak indokolt esetben várható. A közlemény nem tér ki külön a Racing Pointra, viszont leszögezik, hogy az elmúlt napok spekulációira való reakcióként született.

A feltételezést erősítheti, hogy az Aston Martin tavaly lépett a londoni tőzsdére, folyamatosan termeli a veszteséget, ami az idei év első felében 80 millió fontra rúgott. Ráadásul a tőzsdén sem zárult jól a hetük: a pénteki nap utolsó 40 percében a részvényárak 625,20 fontról 562-re estek.

A Red Bull miatt különösen érdekes lenne, ha Stroll végül bevásárolná magát az Aston Martinba, hiszen a brit cég 2018 óta az energiaitalosok névadó szponzora. Helmut Marko, a milton keynes-i istálló tanácsadója nemrég kijelentette, nem foglalkozik az értesülésekkel, hiszen 2020-ig ők állnak szerződésben a legendás márkával. Emiatt valószínű, hogy ha az üzlet meg is valósul, a jelenlegi Racing Point működésére akkor is csak 2021-től lesz hatással.

Lawrence Stroll csapata Aston Martin néven versenyezhet a jövőben Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Az Aston Martin már jóval korábban, az 50-es és a 60-as években is versenyzett az F1-ben, nemrég pedig közel álltak ahhoz, hogy motorszállítóként térjenek vissza a száguldó cirkuszba. Ez azonban meghiúsult, mert az előzetes elképzelésekkel ellentétben végül mégsem egyszerűsödtek az erőforrásokra vonatkozó szabályok.