Kubica mindenképpen versenyezni akar jövőre

Forma-1, Robert Kubica, Williams, Brazil Nagydíj
SAO PAULO, BRAZIL - NOVEMBER 16: Robert Kubica of Poland and Williams walks in the Paddock before final practice for the F1 Grand Prix of Brazil at Autodromo Jose Carlos Pace on November 16, 2019 in Sao Paulo, Brazil. (Photo by Robert Cianflone/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Hamarosan bejelentés születhet Robert Kubica jövőjéről, állítja a Forma-1-be az év elején visszatért lengyel pilóta. A Williams istálló idei egyetlen pontjának tulajdonosa elárulta, hogy mindenképpen versenyezni szeretne 2020-ban.

A jelek szerint tiszavirág életű volt Robert Kubica visszatérése a Forma-1-be, a 35 esztendős lengyel jövőre ugyanis nem lesz a száguldó cirkusz mezőnyének tagja. Hónapok óta pletykák keringenek akörül, hogy merre vezet az egyszeres futamgyőztes útja, mostanra pedig körvonalazódott, hogy a Haasnál vagy a Racing Pointnál lehet fejlesztőpilóta, illetve a német túraautó-bajnokságban (DTM) versenyezhet a BMW színeiben. Kubica elmondta, utóbbi prioritást élvez.

Hamarosan tisztázódhat Kubica jövője Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Robert Cianflone

Hogy soha nem lehet leírni a BMW Sauber, a Renault és a Williams korábbi pilótáját, azt már megmutatta, amikor nyolc éves szünet és egy kis híján az életébe kerülő ralibaleset után az idén versenyzőként visszatért az F1-be.

– nyilatkozta az Auto Motor und Sportnak. – A 2011-es szezon előtt egy három éves szerződés volt a zsebemben, az egyik pillanatban azonban egy kórházban ébredtem félig sérült testtel. Majdnem belehaltam a ralibalesetembe. Remélem, hogy ezúttal máshogy alakulnak a dolgok. Nincs szerződésem a következő évre, de ki tudja, mi fog történni.

A kategória teljesen más lesz, ami nem könnyíti meg a helyzetet."

A Haas az egyik csapat, amely tárt karokkal várja Kubicát Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Mullan

Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke, valamint Otmar Szafnauer, a Racing Point csapatfőnöke is szívesen látná Kubicát fejlesztőpilótaként jövőre, ráadásul nagy valószínűséggel mindkét esetben élesben is vezethetné a csapat 2020-as autóját.

Amennyiben azonban egyik állás sem jönne össze, Kubica nem tartja valószínűnek, hogy láthatjuk még a Forma-1-ben.

„Ebben a sportágban soha sem lehet tudni, de reálisan nézve ez volt az utolsó versenyem – utalt az abu-dzabi szezonzáróra. – Ha a jövően nem tűnök fel a paddockban, elég kicsi az esélye, hogy újra itt látnak."

A BMW lehet a lengyel veterán következő állomáshelye versenyzőként Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

Kubica konkrétumokat egyelőre nem mondott, de mivel az AMuS értesülései szerint december 4-én már vezette a BMW szimulátorában az M4 DTM-et, december második hetében pedig Jerezben tesztelni is fogja az autót, nem nehéz kitalálni, hogy mi a cél.

Ideális esetben pedig egyszerre versenyezhet a DTM-ben és lehet tesztpilóta a Haasnál vagy a Racing Pointnál.

„Remélem, hogy hamarosan döntést tudok hozni a jövőmről, már nem kellene sokáig tartania. Az irány eléggé egyértelmű, jelenleg azon vagyunk, hogy mindent optimalizáljunk, mivel egynél több projektről van szó, mindennek passzolnia kell, a prioritást azonban a versenyzés élvezi, de szeretnék a Forma-1 körforgásában maradni."