Jövőre újra összecsaphat Schumacherrel a balhés korábbi Red Bull-támogatott

Forma-1, Barcelona, szezonközi teszt, Dan Ticktum, Red Bull Racing
BARCELONA, SPAIN - MAY 15: Dan Ticktum of Great Britain and Red Bull Racing prepares to drive in the garage during day two of Formula 1 testing at Circuit de Barcelona-Catalunya on May 15, 2019 in Barcelona, Spain. (Photo by James Bearne/Getty Images ) // Getty Images / Red Bull Content Pool // AP-1ZBEGYEVN2111 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
A Forma-3-as Európa-bajnoki címének megnyerése után csalással vádolta Mick Schumachert és csapatát, jövőre pedig újra találkozhat a pályán a hétszeres világbajnok fiával a Red Bullnál kegyvesztetté vált Dan Ticktum.

Jövőre újra egymásra találhat Mick Schumacher és a Red Bull juniorprogramjából idén májusban kirúgott Dan Ticktum, a 20 esztendős brit pilóta pletykák szerint ugyanis jövőre a Forma-2-ben fog versenyezni. Ticktum és a hétszeres világbajnok fia még a Forma-3-as Európa-bajnokágban versenyzett együtt, Mick a 2018-as bajnoki címet Ticktum orra elől happolta el, aki ezután csalással vádolta Schumachert és csapatát, a Prema Racinget.

A gyorsasága mellett kétes múltja és főnökeinek sokszor nem kis fejtörést okozó pályán kívüli megnyilvánulásai miatt ismert Ticktum generációja egyik nagy tehetsége, akinek sokak szerint tempója okán egyértelműen a Forma-1-ben lenne a helye. Ezt ő is így gondolja, olyannyira, hogy ha szerinte nem jut el a száguldó cirkuszba, akár az autóversenyzést is abbahagyhatja.

Ticktumot dobta a Red Bull, de most a bikások támogatása nélkül is új esélyt kaphat Forrás: Red Bull

A 2018-as szezonban úgy tűnt, a korábban a versenyzéstől a pályán tanusított viselkedése miatt két évre eltiltott (a második év felfüggesztett eltiltás) Ticktum karrierje kezd egyenesbe jönni, toronymagasan vezette az F3-as Európa-bajnokságot, mielőtt Mick Schumacher és a Prema a semmiből megtáltosodott és legyőzte őt. Ezután a brit fiatal azt sugallta, Schumacher nem tiszta küzdelemben nyert, ő pedig eleve hátrányban van vele szemben, mivel nem Schumacher a vezetékneve.

A két pilóta útjai ezután másfelé vezettek, a hétszeres világbajnok fia az idén bemutatkozott a Forma-2-ben, miközben Ticktum a japán Super Formulában kapott ülést a Red Bulltól.

Az eredmények azonban elmaradtak, így a bikások májusban leváltották az azóta szintén menesztett Patricio O'Wardra, majd az év további részét azzal töltötte, hogy ülést találjon magának 2020-ra. Közben elindult a makaói F3-as viadalon, ahol a kvalifikációs versenyen balesetbe keveredett, majd a főfutamon az utolsó helyről előrejött a 13. pozícióba.

Az F3-ban (27-es rajtszámmal) úgy tűnt, sínen van a karrierje Forrás: DPPI/Antonin Vincent

Ticktum 2018 végén két futamon már részt vett az F2-ben az Arden színeiben, Abu-dzabiban 11. lett a főversenyen,

a pletykák szerint jövőre pedig teljes szezont mehet a DAMS-nál.

Az értesülést nem erősítette meg, szavai alapján azonban úgy tűnik, valóban az F1 közvetlen előszobájában láthatjuk jövőre. „Már van valamink a jövő évre, ennél többet azonban nem mondhatok – nyilatkozta az Autosportnak. – Hamarosan sokan meg fogják tudni, hogy milyen irányba tartok.

Kifejtette, hogy mindenképpen szeretne eljutni az F1-be, és ha ez nem sikerül, adott esetben a motorsporttal is felhagyhat.

„A Forma-1 a végcél, azóta az, mióta eldöntöttem, hogy az együléses versenyzést választom.

Soha nem lehet tudni, hogy milyen lesz abban a helyzetben. Ha valaki nem jut be az F1-be, de kap egy remek Formula E-szerződést, akkor valószínűleg nem utasítja vissza. Más, amikor ilyen helyzetbe kerül az ember, a végcél azonban nagyon is a Forma-1. Mindig nagyon realista vagyok a céljaimmal, és szerintem reális esélyem van a Forma-1-re. Ha nem lenne, megmondanám, de úgy gondolom, hogy ez még mindig lehetséges."

Kétszer is tesztelte a Red Bull 2019-es autóját Forrás: Red Bull

Ticktum az idei Bahreini Nagydíj után tesztelt először aktuális Forma-1-es autót, az a Red Bull adott neki lehetőséget, amely már a 2018-as Magyar Nagydíj utáni tesztre is beültette volna, ha lett volna elegendő superlicenc-pontja. Az energiaitalosok azóta azonban szakítottak a 20 éves pilótával, aki elismerte, hogy

más csapatok is érdeklődtek iránta, valamint nem tartja elképzelhetetlennek, hogy ha jövőre jól szerepel, a Red Bullnál is visszakerülhet a térképre.

„Érdeklődött irántam néhány ember és néhány csapat. Mindannyian többé-kevésbé ugyanazt mondják, »menj és bizonyíts abban, amit jövőre fogsz csinálni«. Remélhetőleg ha jövőre jó szezonom lesz, az sok ajtót ki fog nyitni. Talán még a Red Bullét is, ki tudja."