Vágólapra másolva!
A Ferrari korábbi elnöke úgy véli, Sebastian Vettel és Charles Leclerc tisztában van azzal, hogy a csapat érdeke a pilóták fölé nő, azonban a brazíliai ütközés után emlékeztetné őket erre.

Ütközésbe torkollt Sebastian Vettel és Charles Leclerc egész szezonon át tartó rivalizálása, a Brazil Nagydíjat egy kisebb koccanás miatt egyik Ferrari sem fejezte be, így nagy esélyt adtak a Red Bullnál versenyző Max Verstappennek, hogy az egyéni világbajnokság 3. helyén zárjon.

A baleset miatt a Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto egyik pilótát sem okolta nyilvánosan (meg nem erősített olasz sajtóértesülések szerint inkább Vettelt tartják felelősnek), de a svájci szakember Maranellóba rendelte a renitens párost, hogy tiszta vizet öntsenek a pohárba.

Vettel és Leclerc nem bírt magával Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

A történtek láttán a Ferrari belügyeivel kapcsolatban általában jól értesült Leo Turrini rövid interjút készített a Quotidiano.net-en vezetett blogjára az olasz autógyártó korábbi elnökével, Luca di Montezemolóval. Az üzletember korábban maga is rendet tett Niki Lauda és Clay Regazzoni között, majd elnöki minőségében Jean Todt mögött állt Michael Schumacher sikersorozata alatt

Montezemolo leszögezte, a Ferrari pilótáinak tisztában kell lenniük azzal, hogy megtiszteltetés a csapatnál versenyezni, szerinte ezt Vettel és Leclerc is pontosan tudja.

„A Scuderia érdekei mindig elsődlegesek! Én is azt mondtam a pilótáimnak, hogy küzdjenek a pályán, de sohase engedjék meg maguknak, hogy kárt okozzanak a márkának – mondta, majd felevenítette Regazzoni és Lauda viaskodását. – Aztán később [Eddie] Irvine meg [Rubens] Barrichello is megkérdőjelezte Schumi fölényét, de mindig ugyanazt a választ adtam nekik.”

Montezemolo mindig tudta, hogy melyik pilóta mellé kell állni Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

„Közöltem velük, hogy ha nekik az nincs rendben, hogy a Ferrari érdekeit képviseljék, akkor keressenek maguknak egy csapatot és sok szerencsét” – emlékezett vissza a válaszra, ami szerinte mindig bevált. Montezemolo szerint ő kész lenne ezt Vettellel és Leclerc-rel is tisztázni, de megbízik Binottóban is, hogy képes kezelni a helyzetet.

A korábbi elnök ezzel arra utalt, hogy Helmut Marko révén a Red Bullnál és haláláig Lauda személyében a Mercedesnél is befolyásos szerepet kapott egy-egy olyan döntéshozó, aki korábban maga is élvonalbeli versenyző volt, így megértette a pilóták gondolkodását és a menedzsment munkáját is segítette.

John Elkannt is felbosszantották a versenyzők

Nem volt jókedvében a Ferrari jelenlegi elnöke, John Elkann sem, amikor az Exor részvényesei körében szóba került a brazíliai baleset. Az amerikai üzletember lényegében ugyanazt az álláspontot képviseli, mint Montezemolo.

Montezemolóhoz hasonlóan Elkann (k) is megbízik Binottóban (j) Forrás: NurPhoto/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

„A vasárnap történtek nem csupán felbosszantottak, hanem a brazíliai események ráébresztettek arra is, hogy milyen fontos a Ferrari. Mindegy, hogy milyen jók a pilóták, nem szabad elfelejteniük, hogy ők a Ferrari versenyzői” – szögezte le a 43 esztendős Elkann.

„A csapatmunka a lényeg és az számít, hogy a Ferrari nyerjen, ebből a szempontból Binotto mindig is világosan fogalmazott. A Ferrari számára pozitívan alakult a szezon, 1970 óta nem volt túl magas a pole pozíciók száma [de az idén igen], ám sajnos ezeket a pole pozíciókat nem [mindig] tudtuk győzelemre váltani.”