Vágólapra másolva!
Az F1 sportért felelős ügyvezetője nem akart állást foglalni Sebastian Vettel és Charles Leclerc brazíliai balesete után, de úgy vélte, Lewis Hamilton példát mutatott nekik azzal, hogy vállalta a felelősséget Alexander Albon kilökése után.

Sebastian Vettel és Charles Leclerc balesete borzolja a kedélyeket a Ferrarinál a Brazil Nagydíj után. Noha Mattia Binotto csapatfőnök szerint nem olyan vészes a helyzet a színfalak mögött, ahogy azt a közvélemény feltételezi, a svájci szakember mindkét pilótát Maranellóba rendelte, ahol várhatóan megpróbálják majd tisztázni, ki volt a hibás az ütközés miatt, ami a 4-5. helyükbe került.

Leclerc rajtbüntetés után csak a középmezőnyből kezdhette a futamot, de egy Safety Car-fázis miatt felzárkózhatott az akkor még 3. helyezett Vettel és Alexander Albon mögé. A Red Bull pilótája rögtön megelőzte Vettelt, a 66. kör kezdetén pedig Leclerc is csapattársa elé került, de Vettel visszatámadt, ekkor ért össze a két Ferrari.

Vettel sokáig merengett a történteken a pálya szélén Forrás: AFP/Douglas Magno

A rádióüzenetek alapján egyértelmű volt, hogy a két pilóta a másikat okolja az ütközés miatt, a leintés után nem bonyolódtak nyilatkozatháborúba, de egyikük sem ismerte el a felelősségét. Ellentétben Lewis Hamiltonnal, aki már az első interjújában bocsánatot kért Albontól, mert kiütötte őt a dobogóról, és később sem védekezett a sportfelügyelők előtt.

Hamilton viselkedése imponált korábbi főnökének, Ross Brawnnak is, aki úgy vélte, a Ferrari-pilótáknak is magukba kellene nézniük.

„Nem foglalnék állást azzal kapcsolatban, hogy ki volt a hibás a baleset miatt, ha lenyugodnak, talán jó lenne, ha az egyikük követné Hamilton példáját, és rögtön elismerné a felelősségét, ahogy a bajnok is tette az Albonnal való ütközése után – nyilatkozta az F1 sportért felelős ügyvezetője. – Ha a Ferrari véget akar vetni a Mercedes fölényének, akkor a pilótáknak nem csupán versenyképesebb autót kell adniuk jövőre, el kell kerülni az ilyen eseteket is. A Forma-1 csapatsport, különösen Maranellóban.”

Brawn szerint sohasem szép, amikor a csapattársak kiütik egymást a versenyből, „különösen akkor nem, amikor nem is kifejezetten fontos eredményre hajtanak. Ebben az esetben is, Brazíliában csak a 3. helyre hajthattak.” A Ferrari korábbi technikai igazgatója, valamint a Brawn GP és a Mercedes csapatfőnöke arra biztatta Mattia Binottót, hogy tegyen rendet az istállónál.

– összegzett Brawn. – Most viszont Mattia Binotto nehéz feladattal néz szembe, mert ismét a helyére kell tennie a dolgokat, és pont ezt is mondta a verseny után. Bele kell állnia, és elmondania a pilótáknak, hogy felelősen kell dolgozniuk, ami Maranellóban mindig azt jelenti, hogy a csapat érdekeit az egyéni célok elé kell helyezni, de a mostani futamon nem ez volt a helyzet.”