Vágólapra másolva!
A Red Bull bejelentette, hogy Alexander Albon marad Max Verstappen csapattársa a 2020-as szezon során is. A thai pilóta újoncként fél szezon alatt bizonyított az élmezőnyben.

Hivatalosan is megerősítést nyert, hogy Alexander Albon a 2020-as szezon során is Max Verstappen csapattársa maradhat az F1-ben. A fejlemény várható volt, miután Albon újoncként is megállta a helyét a Red Bullnál, pedig az előszezoni teszteket megelőzően még F1-es autót sem vezetett soha, a Belga Nagydíj és a Mexikói Nagydíj között viszont több pontot szerzett Verstappennél.

A Red Bull eredetileg Pierre Gaslyt szerződtette Verstappen mellé a 2019-es szezonra, de a francia pilóta nem hozta az eredményeket, ezért a Magyar Nagydíj után lefokozták a Toro Rossóhoz, Albon helyére. A thai pilóta azóta a motorcserék miatti rajtbüntetések ellenére 68 pontot szerzett, és minden alkalommal a legjobb 6 között zárt, igaz, Verstappen tempóját eddig nem tudta hozni.

Albon marad Verstappen csapattársa Forrás: AFP/2019 Getty Images/Leon Bennett

Munkamoráljával és a fejlődésével azonban elégedettek a Red Bullnál, Christian Horner csapatfőnök akkor is méltatta a londoni születésű thai pilótát, amikor Albon éppen balesetet szenvedett. A bejelentés apropóján kijelentette, Albon eredményei önmagukért beszélnek, és „hihetetlenül nehéz lenne elvitatni a következetességét.”

A 23 esztendős pilóta 2012-ig a Red Bull tehetségkutató programjának tagja volt, de Helmut Marko eltanácsolta, tavaly a Formula E-be készült, amikor az osztrák szakember visszahívta őt a Toro Rossóhoz. Kevés rutinja ellenére az idén csak egy futamot adott fel, a kiscsapat autójával is háromszor pontot szerzett, így a Magyar Nagydíj után előléptették.

Albon következetesen gyűjtögeti a pontokat, de a dobogós helyekért eddig nem tudott harcolni Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

„Tudom, milyen szerencsés vagyok, hogy megkaptam ezt a lehetőséget – mondta Albon. – Hihetetlen év ez a számomra, már az is nagy dolog volt, hogy a szezon közepén előléptetett a Red Bull, úgyhogy most a tanulságokat arra fogom használni, hogy fejlődjek és az élmezőnyben küzdjek 2020-ban” – ígérte.

Albon megerősítésével már csak egy hely maradt szabadon a jövő évi F1-es mezőnyben,

hiszen nem sokkal a Red Bull bejelentése után a Toro Rosso is megerősítette, hogy Gasly és Danyiil Kvjat is maradhat a csapatnál. A Williams egyelőre nem jelentette be, hogy ki lesz Robert Kubica utódja, de valószínűleg az F2-es Nicholas Latifi kap majd behívót.

A csapatok 2020-as versenyző felállása

Mercedes: Lewis Hamilton, Valtteri Bottas
Ferrari: Sebastian Vettel, Charles Leclerc
Red Bull: Max Verstappen, Alexander Albon
McLaren: Carlos Sainz, Lando Norris
Renault: Daniel Ricciardo, Esteban Ocon
Racing Point: Sergio Pérez, Lance Stroll
Toro Rosso (AlphaTauri*): Pierre Gasly, Danyiil Kvjat
Alfa Romeo Racing: Kimi Räikkönen, Antonio Giovinazzi
Williams: George Russell, Nicholas Latifi*

* Hivatalosan még nem erősítették meg.