Vágólapra másolva!
Édesapja és kisfia is motivációt nyújt Claire Williams számára, akiben felmerült már, hogy talán nem ő legalkalmasabb ember a nagymúltú Williams-csapat felvirágoztatására.

Története egyik mélypontját élte a Williams-csapat, amikor 2013-ban a társalapító, Sir Frank Williams helyét lényegében átvette lánya, a csapatfőnök-helyettessé kinevezett Claire Williams. Úgy tűnt, ezzel új korszak köszönt a korábban világbajnoki címeket szerző istállóra, ami 2012-ben nyert utoljára futamot, de az új turbókorszak előtti évben a 11 csapatból csak a 9. helyen zártak.

A Mercedes erőforrásai eleinte fellendülést hoztak, a Williams 2014-ben és 2015-ben a konstruktőri világbajnokság 3. helyére ért oda, az ellenfelek felzárkózásával azonban a grove-i istálló ismét visszacsúszott. Kevésbé tehetséges, de anyagilag jól eleresztett pilótákat alkalmaztak és technikai melléfogások is előfordultak, így 2019-re egyértelműen a leggyengébb csapattá váltak.

Claire Williams nincs könnyű helyzetben a csapat élén Forrás: Williams Racing

Az elmúlt évek nem Claire Williams sikertörténetét írták. A csapatfőnök-helyettes a Yahoo Sportsnak adott exkluzív interjújában elismerte, felmerült benne, hogy talán fel kellene adnia a küzdelmet a „borzalmas kihívások” közepette, de kijelentette: „Mindig motiválnak az emberek, akik ebben a csapatban dolgoznak, és ők sohasem adják jelét annak, hogy feladják. Úgyhogy én sem.”

Williams szerint édesapja példája is inspirálja őt, mert Sir Frank sem adta fel soha, pedig ő is szembesült olykor évtizedes győzelmi aszállyal is.

„Egyébként is, hogy nézne ki, ha feladnám? Nem készültem fel erre, mert azzal vádolnának, hogy én vagyok a kislány, aki a falnak vezette a papa legendás csapatát, az pedig kizárt, hogy az életem hátralévő részében cipelem majd ezt a terhet a vállamon” – szögezte le.

A gyenge eredmények ellenére a Williams új szponzorokat is meg tud szólítani, ez Claire munkájának is köszönhető Forrás: Williams Racing

Noha Sir Frank már nem vesz részt a csapat napi szintű irányításában, Claire szerint „mindig minden beszélgetés alkalmával teljesen támogató” volt a hozzáállása. „Ő pontosan tudja, milyen kemény üzlet ez, manapság a közösségi média miatt még nehezebb. Mindenki s***fejnek nevezi az embert balról, jobbról és szemből, de ez csak hajt engem, hogy még mélyebbre ássak.”

Claire 2017 októbere óta édesanya is, a versenyek miatt gyakran kénytelen otthon hagyni kisfiát, Nate-et is, de elárulta, szeretne neki is jó példát mutatni a munkájával.

„Nate borzasztóan hiányzik, amikor távol vagyok tőle – mondta. – Sokkal egyszerűbb lenne otthon maradni feleségnek és anyának, de én sohasem választottam a könnyebb utat. Nem akarom, hogy Nate úgy nőjön fel, hogy a nagyapja az egyik legsikeresebb csapatfőnök volt a Forma-1-ben, de az anyukája kinyírta a csapatot. Az aztán nagyszerű örökség lenne a számára.”