Vágólapra másolva!
Sergio Pérez súlyos büntetést kapott, miután az USA Nagydíj pénteki második szabadedzésén elmulasztott egy kötelező mérlegelést. A Racing Point pilótája az időmérő végeredményétől függetlenül a bokszutcából fogja megkezdeni a holnapi futamot.

Sergio Pérez a lehető legkeményebb büntetést kapta, miután megszegte az FIA sportszabályzatában foglaltakat és nem állt meg az előírt mérlegelésen. A csapat ugyan később visszatolta a mexikói versenyző autóját az ellenőrzésre, a sportfelügyelők azonban ezt már nem vehették figyelembe, és bokszutcai indulásra kötelezték a pilótát.

Pérez a bokszutcából fogja megkezdeni a holnapi futamot Forrás: Motorsport Images/Glenn Dunbar

Pérezt egy próbakerékcserére hívták ki, amikor megkapta a jelet, hogy előtte álljon meg a mérlegelésre. A csapat és a versenyző közötti rádióforgalomból kiderült, hogy a pilóta ezt nem vette észre. Miután ezt megbeszélték, a versenymérnöke arra utasította, hogy álljon a garázshoz, ott viszont lecserélték a gumikat az autóján, és csak ezután tolták vissza az ellenőrzésre.

A sportszabályzat 29.1-es cikkelyének a) pontja kimondja, amennyiben egy versenyző elmulasztja a mérlegelést, vagy csak az után viszik vissza az autót, hogy azon bármilyen munkálatokat végeztek, a pilótának a bokszutcából kell rajtolnia.

Mivel a videofelvételek bizonyítják, hogy a kerekeket kicserélték, a sportfelügyelőknek nem volt mérlegelési lehetőségük a büntetést illetően.

A Racing Point és a Toro Rosso éles csatát vívnak, előbbinek ezért is különösen fájdalmas Pérez büntetése Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Pérez nyilvánvaló mulasztása mellett a csapat felelőssége is egyértelmű, hiszen a sportszabályzat azt is kimondja, hogy amennyiben a kocsin semmilyen módosítást nem eszközölnek, mielőtt azt visszatolják az ellenőrzésre, a pilóta csupán megrovásban részesül.

A mexikói versenyző tehát sokkal olcsóbban megúszta volna, ha a próbakerékcserét nem hajtják végre.

Korábban Pierre Gaslyt sújtották bokszutcai büntetéssel, miután az Azeri Nagydíj szabadedzésén Pérezéhez hasonló mulasztást követett el. A szankció akár még a konstruktőri világbajnokság végeredményét is befolyásolhatja, hiszen a Racing Point nagy csatában van a pontverseny 5. helyéért a Renault-val, valamint a Toro Rossóval.