Már csak a szezon végét várja a hazai futamára készülő Haas

Forma-1, Mexikói Nagydíj, Romain Grosjean, Haas
MEXICO CITY, MEXICO - OCTOBER 27: Romain Grosjean of France driving the (8) Haas F1 Team VF-19 Ferrari on track during the F1 Grand Prix of Mexico at Autodromo Hermanos Rodriguez on October 27, 2019 in Mexico City, Mexico. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Rossz irányba indultak a 2019-es autójukkal, ami miatt nem tudták azt fejleszteni, közölte a Haas csapatfőnöke a Mexikói Nagydíj után. Az istálló hazai versenyére készül, de inkább már csak azt várja, hogy vége legyen a szenvedéssel teli idei szezonjának.

Az Ausztrál Nagydíj időmérő edzésén még úgy nézett ki, hogy a Haas lehet az idei szezonban a középmezőny legjobb csapata. Akkor Romain Grosjean és Kevin Magnussen a hatodik és a hetedik rajtkockát szerezték meg, a futamot végül csak utóbbi fejezte be, hatodik lett. Ahogy azonban haladt előre a szezon, úgy ütközött egyre több problémába az amerikai istálló, és úgy vált egyre nyilvánvalóbbá, hogy az idei bizony nem az ő évük lesz. Hazai futamuk előtt eljutottak oda, hogy már csak azt várják, legyen vége ennek a szezonnak.

A Haas már a következő szezonra koncentrál Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Amikor a nyáron kezdett szinte már reménytelenné válni a csapat helyzete, a Haas egyik autójával visszatért a szezonnyitón használt specifikációhoz, Romain Grosjean futamokon keresztül azzal is versenyzett, miközben Magnussen a legújabb fejlesztéseket nyüstölte összehasonlítás céljából, de ez sem vezetett eredményre. A legutóbbi futamon, Mexikóban szégyenszemre az egész évben a középmezőny után kullogó Williamsekkel tudott csak csatázni a két Haas,

Günther Steiner pedig a verseny után elismerte, hogy nincs mit tenni, csak bízni benne, hogy minél hamarabb vége lesz a rémálomszerű évüknek.

„A legjobb hír, hogy már csak három verseny van hátra – jelentette ki a csapatfőnök, majd elismerte, hogy alapjaiban rontották el az idei autójukat. – Hosszú távon legalább az pozitívum, hogy

Megpróbálhatunk olyan őrült tempóban fejleszteni, ahogy csak akarunk, ezzel a koncepcióval ez azonban nem fog működni."

Alapjaiban hibás a Haas idei aerodinamikai koncepciója Forrás: Getty Images/2019 Jam Media/Jam Media

A Haas a szezon során egy ideig a Pirelli idei, a tavalyinál jóval kiismerhetetlenebb gumijait okolta a szenvedéseiért, mostanra azonban rájött, hogy az autó, egész pontosan annak aerodinamikája tehetett arról, hogy sokszor nem tudták a megfelelő működési tartományban tartani az abroncsokat.

– utalt arra Steiner, hogy nem akarja az aerodinamikai részleg nyakába varrni a rossz szereplést. – Az egész csapatot hibáztatom, a szemrehányás nagy része pedig engem illet. Azért is okolom magamat, hogy nem láttam az előrelépés hiányát a fejlesztésekkel."