Vágólapra másolva!
Optimistán készül a Japán Nagydíjra az előző négy pole pozíciót megszerző Charles Leclerc, és úgy véli, nem lesz több vita a Ferrarinál a verseny előtt megbeszéltek betartása miatt.

Nem számít újabb bonyodalmakra a Japán Nagydíj során Charles Leclerc, miután másfél héttel ezelőtt Oroszországban a Ferrarinál vita alakult ki a rádión a csapatutasítások kapcsán. A futamot Leclerc kezdhette az élről (zsinórban negyedszer), de az előre megbeszélt taktika részeként Sebastian Vettel átvette a vezetést, és az utasítások ellenére sem akarta visszaadni azt.

Az esetet részletesen elemeztük, de Szuzukában is téma volt az FIA csütörtöki sajtótájékoztatóján, ahol Leclerc azt mondta, „az autóban ülve volt némi félreértés, de szerintem már minden világos, megbeszéltük. Kívülről nagy ügynek nézhetett ez ki, de semmiképpen sem volt az, minden rendben van.” Ezzel megerősítette a narratívát, amit mindkét pilóta képviselt az előző futam után.

Leclerc és Vettel a felszínen jól együttműködik Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

Az Orosz Nagydíj után felmerült, hogy a továbbiakban kezelhető-e a Leclerc-Vettel páros, mivel a monacói pilóta a monzai időmérőn rúgta fel az előzetesen megbeszélteket, és sokaknak úgy tűnt, német csapattársa üzenni akart Szocsiban, hogy ő is kész diktálni a szabályokat. Leclerc azonban arra számít, hogy a Ferrari tudja majd irányítani kettejük küzdelmét.

„Az nyilvánvaló, hogy a helyzet nem volt egyértelmű mindkét pilóta számára a verseny elején. A legfontosabb, hogy megbeszéltük, és a jövőben ez nem fog újra megtörténni – mondta. – Dolgom volt aznap, amikor ő Maranellóban volt, úgyhogy nem akadt alkalmunk találkozni egymással, de volt egy megbeszélésem Mattiával, miután leült Sebbel, és minden rendben van.”

A Forma-1 örök problémája, hogy egyéni vagy csapatsportról van szó, és ez a versenyzők konfliktusában hétről hétre elő is kerül. Leclerc-nek is feltették a kérdést, hogy Vettel vagy a Red Bull legyőzését tartja-e fontosabbnak, mivel az egyéni és a konstruktőri világbajnokságban is szoros a csata Max Verstappennel és csapatával.

A nyári szünet óta csak Leclerc szerzett pole pozíciót Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

„Csapatként nyilvánvalóan mindig az a prioritás, hogy az istállónak jót tegyünk, de ahogy minden más helyen, itt is az a helyzet, hogy Seb le akar győzni engem és én is őt. A lényeg viszont, hogy jól menjen a csapatnak, ezt fogjuk tenni” – ígérte meg.

Leclerc a hétvégére optimistán készül, hiszen a nyári szünet óta csak ő szerzett pole pozíciókat, viszont a szuzukai hétvégén a péntek kifejezetten fontos lesz, és lehetséges, hogy a tájfun miatt a időmérőt is csak vasárnap reggel rendezik majd meg.

„A nyári szünet óta elég jól mennek a dolgok, az autó remek érzetet ad, zsinórban négy pole pozíciót szereztünk, ami mindig jó hír. Az előző két verseny nem a várakozásaim szerint alakult, de a teljesítmény megvolt, ami szerintem a legfontosabb, és nincs okunk feltételezni, hogy ezen a hétvégén nem leszünk versenyképesek” – mondta.

Vettel: Nincs semmi kőbe vésve

A garázs másik oldaláról Vettel is megerősítette, hogy a Ferrarinál „egynél többször” egyeztettek a történtekkel kapcsolatban. Lényegi részleteket nem árult el, de arra célzott, hogy továbbra is maradt mozgástér a versenytaktikák alakítása során, viszont elismerte, hogy nem fogadott szót.

„Talán nem is fontos, hogy milyen megállapodás volt vagy nem volt, kinek volt igaza és kinek nem. Megjött az üzenet a rádión, hogy cseréljünk helyet és nem tettem meg, ez bizonyos, hogy nem volt rendben."

A nyári szünet óta a Ferrari sokkal versenyképesebb lett Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

„Beszélünk egymással, talán más dolgokról, mint amiket néhányan gondolnak, de szerintem a helyzet egészen letisztult. Nincs semmi kőbe vésve, nem hiszem, hogy ez szükséges. Talán akadnak dolgok, amiket jobban is csinálhattunk volna, de végül is, már ezt a versenyt várjuk. Nem igazán aggaszt ez” – összegzett.

Vettel ismét elismerte, hogy olykor küszködik az idei autójával, de szerinte ezt nem befolyásolja az, hogy ki a csapattársa.

„Charles remek munkát végez, de őszintén azt hiszem, hogy az ember először önmagával versenyez, és csak utána másokkal. E téren nem hoztam ki mindent magamból, amiről tudom, hogy bennem van. Ilyenkor minden nagyon gyorsan elkezd másként festeni kívülről nézve, mint belülről. Akadtak futamok, amikor nem jöttek össze a dolgok, és ez rossz összképet adott, de belülről szerintem jól kezeljük a helyzetet, úgyhogy nem aggódok.”