Vettel a mezőnyből egyedüliként vesz részt a Pirelli extra tesztjén

Forma-1, Orosz Nagydíj, csütörtök, Vettel, Ferrari
SOCHI, RUSSIA - SEPTEMBER 26: Sebastian Vettel of Germany and Ferrari climbs into his car in the garage during previews ahead of the F1 Grand Prix of Russia at Sochi Autodrom on September 26, 2019 in Sochi, Russia. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel nem szalasztja el a lehetőséget, hogy minél többet megtudjon a 2020-as gumikról, a mezőnyből egyedüliként fog ugyanis vezetni a Ferrari, a Mercedes és a Red Bull részvételével zajló barcelonai Pirelli-teszten.

A Pirelli extra tesztet kért a 2020-as gumik véglegesítéséhez, mivel amikor elkezdték a munkát a jövő évi abroncsokkal, még nem volt lefektetve, hogy pontosan mit szeretnének a csapatok jövőre. A Motorsport Világtanács elfogadta, hogy október 7-én és 8-án, Barcelonában tesztelhessen az olasz gyártó, hogy egy olyan pályán is megbizonyosodhasson a jövő évi gumik alkalmasságáról, amelyik igénybe veszi azokat.

A Ferrari, a Mercedes és a Red Bull egyaránt felajánlotta, hogy segít a teszten, így mindhárom csapat egy-egy autóval vesz részt. A részvételét egyelőre csak a Ferrari erősítette meg, de vélhetően aktív pilóta csak a vörösök autójában fog ülni Sebastian Vettel személyében. A négyszeres világbajnok időbeosztása a teszt miatt igen sűrű lesz.

Vettel nem hagyja ki a lehetőséget, hogy ismerkedhessen a jövő évi gumikkal Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Természetesen a csapatok beleegyezése is kellett a teszt létrejöttéhez, az FIA szokatlan módon azonban külön engedélyezte, hogy

a szavazáson ezúttal a 70%-os arány is elegendő a pozitív döntéshez, mivel több csapat is aggodalmát fejezte ki, hogy a három istálló előnyt szerez az egyébként az eddigi gumitesztekhez hasonlóan vakon zajló teszttel,

amelynek adatait később mindenkivel úgyis megosztják. A jövő évi abroncsok utolsó tervezett próbája a Paul Ricardon volt két héttel ezelőtt, akkor a Mercedes Esteban Ocont ültette be, és valószínűleg most is őt fogja James Allison technikai igazgató szerint.

A Ferrari megerősítette, hogy Sebastian Vettel képviseli az istállót. A négyszeres világbajnok közvetlenül Barcelonából fog Japánba repülni.

„Korábban rengeteg kéréssel fordultunk a Pirelli felé, ennek fényében most kötelességünk szívességet tenni, és kipróbálni a legújabb fejlesztéseket – nyilatkozta Laurent Mekies, a Ferrari sportigazgatója az Autosportnak. – Logisztikailag nem lesz probléma, a teszt végén Sebastian azonnal Japánba repül."

Vettelről köztudott, hogy egy alkalmat sem hagy ki arra, hogy előnybe kerülhessen, ismert történet vele kapcsolatban, hogy a Pirelli 2011-es beszállásakor ő volt az egyedüli, aki a meghívásnak eleget téve meglátogatta az olasz cég gyárát.

Ocon még egyszer utoljára vezetheti a Mercedes idei autóját Forrás: AFP/Lluis Gene

A jövőre a Renault-nál versenyző Ocon úgy vesz részt a teszten, hogy a Mercedesnél már megkötések vonatkoznak rá, a csapat szimulátorát például már nem használhatja. James Allison, a címvédő istálló technikai igazgatója szerint nehezen kivitelezhető, ugyanakkor szükséges feladatról van szó.

– nyilatkozta. A Red Bull minden bizonnyal a DTM-ben versenyző Jake Dennist küldi Barcelonába. A csapat főmérnöke, Paul Monaghan elmondta, hogy az istálló a Hondával együtt a lehető legjobb eredményt szeretné elérni Suzukában, ezért a teszt időzítése nem a legjobb, nagyon nagy logisztikai kihívást jelent, de meg fogák oldani, ahogy abban is biztos, hogy a csapattal már többször tesztelő Dennis is alkalmas a feladat elvégzésére.

Jövőre a gumik mérete nem, de a keverékek és a szerkezetek változhatnak Forrás: Sergei Fadeichev/TASS/Sergei Fadeichev

Mario Isola, a Pirelli autósportért felelős vezetője hálás a csapatoknak, hogy eleget tesznek a kérésnek. A szakember korábban úgy nyilatkozott, hogy azért van szükség a tesztre, mert szeretnék csökkenteni a 2020-as gumik túlmelegedését az idei évhez képest, és a jelentős előrelépéshez kell egy extra alkalom.

Az olasz szakember Szocsiban azt is elárulta, hogy az USA Nagydíj pénteki szabadedzésén minden csapat rendelkezésére bocsátanak autónként két-két szettet egy 2020-as specifikációjú abroncsból annak érdekében, hogy a csapatok már előre felkészülhessenek a változásokra. A szezonzáró után Abu-Dzabiban további gumiteszteket bonyolítanak majd az összes csapat részvételével.