Vágólapra másolva!
A szingapúri vonalvezetés kiváló lehetőséget teremt a Mercedesnek, hogy visszavegye a kezdeményezést a Ferraritól, az este is meleg időjárás viszont nem jó ómen számukra. A falak között nem hibázhatnak a versenyzők.

Európából Ázsiába, épített versenypályáról utcai környezetbe, Szingapúrba költözik a Forma-1, és átvált bagoly életmódba is. 2008-ban itt rendeztek először esti versenyt, és a különleges lebonyolításhoz úgy alkalmazkodik a mezőny, hogy az európai napirendet követik – ennek velejárója, hogy a csapattagok a reggeli órákban bújnak ágyba és kora délután ébrednek. Ezzel a jetlag fárasztó hatását is mérséklik, bár az emberi szervezetnek idegen ritmusra nem lehet tökéletesen átállni.

Pénteken és szombaton a napindító tréningre még nappal kerül sor, de az időmérőn és a futamon bekapcsolják a mintegy 1600 fényforrást az 5 kilométeres pálya körül. A helyszín nem kizárólag ezért látványos, az utcai jellegből adódóan keményen bünteti a hibákat, bukóterek nem sok helyen kínálnak menekülőutat.

A tavalyi futam rajtja Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

A vezetést nehezíti az egyenetlen aszfaltfelület, ez különösen a féktávokon okozhat problémát. Amik igencsak lestrapálják az alkatrészeket: a Brembo szerint az itteni 15 féktáv a legmagasabb érték az idényben, ebből három jelent kimagasló terhelést a fékek számára, a célegyenes végi, továbbá a 7-es és a 14-es kanyar előtti. Ezek kínálják egyébként a legjobb előzési lehetőségeket.

Átlagosan a kör negyedét töltik a féken a pilóták, nagyjából 24 másodpercet.

Ennél is jobban megviseli őket, hogy Szingapúrban nagyon meleg szokott lenni, ez most sem lesz másképp: még este is közel 30 fokos hőmérséklet várható, magas páratartalommal. Mindezt nehéz tolerálni a volán mögött gépészkedve közel 2 órán keresztül, miközben alig fér bele megingás. Az időben hosszú futamok egyik oka, hogy gyakran van szükség Safety Car-ra.

Visszavág a Mercedes?

A Ferrari belőtte mindkét ziccerét az előző versenyeken, Charles Leclerc két győzelmével végre megszakították a nyeretlenségi sorozatot. A monacói mesterhármasához, vagy egyáltalán az újabb sikerhez azonban még nagyobb erőfeszítésre lesz szüksége a maranellóiaknak, hiszen köztudott, hogy leszorítóerőben a Mercedes sokkal jobb, márpedig a lassú, főleg derékszögű kanyarokkal tűzdelt szingapúri nyomvonalon a lehető legtöbb kell belőle.

De nehéz megtippelni, melyek lesznek ezek" – nyilatkozta Mattia Binotto, s bár nem nevesített, nem lőhet nagyon mellé, aki többek között a Marina Bay-t látja a gondolataiban.

Könnyen változhatnak az erőviszonyok Monzához képest Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

Nem volt ez mindig így, jól emlékezhetünk, hogy 2017-ig a Mercedes mumusa volt ez az állomás. „A szingapúri sokáig az egyik leggyengébb pályánk volt, de megzaboláztuk, és tavaly jól szerepeltünk rajta" – jelentette ki Toto Wolff.

Láthattuk, hogy a leszorítóerő szempontjából hasonló követelményekkel bíró Hungaroringen mennyire elverték a Ferrarit.

Ami aggaszthatja csapatát, az a hőség: nyáron kiderült, hogy a hűtési rendszerük nem tökéletes, és pont 30 fokos hőmérséklettől jelentkezhetnek olyan gondok, amik kíméletes beállításokat kényszerítenek Lewis Hamiltonra és Valtteri Bottasra, ergo csökken az autójuk teljesítménye. Nyilván próbáltak előrelépni e téren azóta, ám az sem kedvező előjel, hogy a Belgiumban a mercedeses táborban kiosztott új erőforrás többeknél máris meghibásodott.

A hűtésnek nem segít a falak közelsége, valamint a kevés hosszú egyenes szakasz. Nem tűnik számottevőnek, de említsük meg, hogy a környék vulkanikus tevékenysége miatt levegőminőségi problémák merültek fel a városállamban, és akár a miniatűr szálló por is bekavarhat a hűtésbe.

Számolni kell a Red Bull-lal is, amely a Hungaroringen hasonló szintet képviselt az Ezüstnyilakkal, nekik is jó esélyük nyílik legyőzni a Ferrarit. A gumik közül a három legpuhább lesz elérhető.

Visszavág Vettel?

Lehet, hogy a Ferrari bottal üti majd a riválisok nyomát, de kerüljenek bárhova az erősorrendben, mindenképp csemege figyelni a házon belüli szerepek alakulását. Sebastian Vettelnél valami eltört a kanadai büntetés után, azóta egyszer sem győzte le Charles Leclerc-t időmérőn, futamon is csupán egyszer, Magyarországon.

Vettelnek össze kell kapnia magát Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

Vettel jól megy Szingapúrban, eddig csak egyszer (2016-ban) kapott ki ott aktuális csapattársától, akkor is azért, mert egy műszaki hiba az utolsó rajtkockába száműzte. Ilyen előzményekkel vajon hosszú idő után ismét magához tudja ragadni a jobb pozíciót a csapatnál? A monzai betlivel csapattársa mögé esett a tabellán, a lemaradása 13 pont.

A lendület Leclerc oldalán van, de nem árt óvatosnak lennie, különösképp azért nem,

mert két másik hasonló pályán, Bakuban és Monacóban csúnyán felkente a falra az autót.

Visszavág a McLaren?

Az üldözőboly dinamikájában meglepetést jelentett a Renault remeklése a motorigényes Spában és Monzában, a két futamon 26 pontot szippantott fel (többet, mint a Red Bull) és 18 egységre megközelítette a konstruktőri bajnokságban ügyfelét, a McLarent.

A McLaren megtorpant Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

A wokingiak egy ideje kényelmesen őrizték helyüket a középmezőny élén, de az előző két verseny szerény (1 pontos) termése miatt kicsit feszélyezve érezhetik magukat, nem fér bele egy újabb műszaki vagy műveleti hiba. Ami mellettük szól, hogy az előző három szingapúri megmérettetésről 7. helyekkel távoztak, tehát még az ínséges időkben is jól szerepeltek ezen a pályán.

Az sem rossz előjel, hogy Monacóban Carlos Sainz nyerte a B-liga küzdelmét, a Toro Rossókat megelőzve.

De figyeljünk a Racing Pointra is, amely jelentős újításokkal készül. Sergio Pérez szerint a középmezőny élére állásukhoz három tizedet kell javulniuk, amit szerinte elérhetnek a szezon végére, főnöke, Otmar Szafnauer ugyanakkor rámutatott, hogy a mostani csomag még nem hoz ennyit a konyhára.

A szűkölő üléskínálat miatt a 2020-ra szerződés nélkül álló pilótáknak érdemes csipkednie magát, és a technikás vonalvezetésen lehetőségük nyílik megcsillogtatni a tudásukat. A Haasnál pont a verseny előtt eldőlt, hogy Romain Grosjean marad Kevin Magnussen csapattársa, ezért Nico Hülkenbergnek továbbra sincs állása, Antonio Giovinazzi pedig azért küzd, hogy ne váljon meg tőle az Alfa Romeo. Elvileg Robert Kubica is melózhat az álláshelyéért, bár nála nem látunk sok esélyt az F1-ben maradásra, eddig csúnyán kikapott az újonc George Russelltől.

A Szingapúri Nagydíj programja

  • 1. edzés: péntek 10:30-12:00
  • 2. edzés: péntek 14:30-16:00
  • 3. edzés: szombat 12:00-13:00
  • időmérő: szombat 15:00-
  • verseny: vasárnap 14:10-
A versenyzők gumikészlete a Szingapúri Nagydíjra Forrás: Pirelli