Rosberg: Vettel olyan volt, mint anno Barrichello

Forma-1, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, Belga Nagydíj
SPA, BELGIUM - SEPTEMBER 01: Sebastian Vettel of Germany driving the (5) Scuderia Ferrari SF90 leads Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W10 on track during the F1 Grand Prix of Belgium at Circuit de Spa-Francorchamps on September 01, 2019 in Spa, Belgium. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Élesen bírálta Sebastian Vettelt korábbi ellenfele, Nico Rosberg. A 2016-os világbajnok Michael Schumacher egykori vízhordójához, Rubens Barrichellóhoz hasonlította honfitársát.

A múlt hétvégén rendezett Belga Nagydíj során a Ferrari megszerezte a várva várt idei első futamgyőzelmét, azonban az előszezoni várakozásokkal ellentétben azt nem a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel, hanem Charles Leclerc érte el. Vettel ráadásul kénytelen volt látványosan félreállni csapattársa útjából, és később segíteni őt a siker érdekében.

Vettel a futam után azt mondta, szívesen feltartotta Lewis Hamiltont, hogy előnyös helyzetbe hozza Leclerc-t, mielőtt a gumikkal bajlódva annyira lelassult, hogy a Mercedes meg tudta előzni. Ettől függetlenül a helyzet kellemetlen volt egy rutinos pilóta számára, és ezt korábbi ellenfele, Nico Rosberg sem volt rest szóvá tenni.

Vettel pont annyira akadályozta Hamiltont, hogy ellenfele ne tudja utolérni a csapattársát, Leclerc-t Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

A történtek láttán Rosbergnek rögtön Rubens Barrichello ugrott be: a brazil versenyző 2000 és 2005 között többször is alávetette magát a csapat akaratának, és segítette Michael Schumachert a világbajnoki küzdelmekben. Barrichello általában akkor is hajlandó volt erre amikor ez látszólag teljesen indokolatlan volt, például a 2002-es Osztrák Nagydíjon, nagy botrányt kavarva.

„Szegény Vettel ezen a versenyen Barrichellóra emlékeztetett – mondta 2016 világbajnoka saját videóblogjában. – Elengedte a csapattársát, és őt segítette győzelemhez. Megdöbbentő ez egy négyszeres világbajnoktól.” Rosberg hozzátette, honfitársának nem fekszik az idei Ferrari. A 34 éves egykori pilóta az okokat is tudni véli.

Barrichello (jobbra) többször félreállt Schumacher (balra) útjából Forrás: AFP

„Vettel momentán szenved a kocsiban. A hátsó része nagyon idegesen viselkedik, emiatt pedig nem tud annyira magabiztosan vezetni” – magyarázta. Rosberg nemcsak kritizált, hanem dicsért is: Charles Leclerc teljesítménye őt is meggyőzte, nem csoda, hogy az Olasz Nagydíjon is őt tartja a legesélyesebbnek.

„Nagyszerű munkát végzett. Egész évben nagyon jól megy, az első futamgyőzelem pedig meg fogja hozni a mentális áttörést – jelentette ki. – A következő helyszín Monza, ami szintén egy nagy motorerőt igénylő pálya, így Leclerc ismét esélyesként fog indulni. Egy tifosi előtt aratott diadal pedig csodálatos lenne.”