Vágólapra másolva!
A vasárnapi Belga Nagydíjon Charles Leclerc megszerezte élete első Forma-1-es futamgyőzelmét. Ráadásul nemcsak ő, hanem országa is feliratkozott a nyerteseket adó nemzetek listájára. Érdekességek a monacói versenyző diadala kapcsán.

Charles Leclerc a Spában aratott győzelmével 108. pilótája lett, aki legalább egy Forma-1-es nagydíjat meg tudott nyerni, ezzel ráadásul egy sor érdekes statisztikát átírt, ezeket a Racefans gyűjtötte össze.

A monacói pilóta a 23. olyan nemzet sarja, amely Forma-1-es futamgyőztest adott. A hercegség természetesen mind közül a legkisebb a terület és népesség szempontjából is. Monacón kívül két olyan ország van, amely egy győzelemmel rendelkezik: Venezuela (Pastor Maldonado) és Lengyelország (Robert Kubica).

Leclerc pályafutása első győzelmét szerezte az F1-ben Forrás: AFP/Valdrin Xhemaj

A Ferrari történetében Leclerc a 39. versenyt nyerő pilóta, de minden elődjénél fiatalabb korban sikerült ezt elérnie. Sőt, a Forma-1 történetében is a harmadik legifjabb a vonatkozó rangsorban.

A monacói versenyző a 34. futamán diadalmaskodott először. Az előző statisztika fényében különösen meglepő lehet, hogy ebben a tekintetben csak a mezőny második felében található: 72 pilótának kevesebb futam is elég volt élete első győzelmének megszerzéséhez.

A 34-es számnak egy másik, sokkal szomorúbb vonatkozása is van: ennyi versenyt teljesített Jules Bianchi, Leclerc néhai keresztapja és mentora.

Valtteri Bottas 2017-es Orosz Nagydíjon megszerzett első helye óta Leclerc az első új futamgyőztes. A kettő között 2 év és 122 nap telt el. Ennél többet csupán négyszer kellett várni arra, hogy bővüljön a névsor. Érdekesség, hogy a négyből háromszor egy későbbi világbajnok révén tört meg a jég.

Hősként ünnepelte a csapat Forrás: Getty Images/2019 Peter J Fox/Peter J Fox

A Forma-1 utóbbi években tapasztalt erőviszonyairól sokat elárul, hogy a monacói versenyző mindössze a 6. első bálozó ebben az évtizedben Nico Rosberg, Pastor Maldonado, Daniel Ricciardo, Max Verstappen és Valtteri Bottas után. Összehasonlítva a korábbi időszakokkal, a ’70-es években 22 új futamgyőztest avatott a sportág, de még az ebből a szempontból legszegényebb ’90-es években is 10 alkalommal láthattunk új arcot a dobogó tetején.

Charles Leclerc vasárnap az első győzelmét aratta, de abban mindenki egyetért, hogy valószínűleg nem az utolsót. Hogy milyen jövő várhat rá, azt jól mutatják az ötszörös világbajnok Lewis Hamilton szavai.

„Sohasem könnyű a váltás, amikor egy versenyző élcsapatba igazol, főleg, ha az a Ferrari – mondta a brit a futam utáni sajtótájékoztatón. – Egy négyszeres világbajnokot pedig különösen nehéz folyamatosan felülmúlni. Ez már akár már a harmadik elsősége is lehetett volna. Szóval rengeteg nagyszerű pillanat van még előtte, örülök, hogy végigkövethetem a fejlődését” – tette hozzá a Mercedes pilótája.