Vágólapra másolva!
Rendhagyó interjúban beszélt a Mercedes csapatfőnöke a vezetési stílusáról. Nyitottságra és kalkulált kockázatok felvállalására bátorítja a munkatársait.

A Forma-1 történetének legsikeresebb csapatfőnöke, Toto Wolff az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányával, Gareth Southgate-tel találkozott a Mercedes főhadiszállásán, és a Channel 4 megbízásából rendhagyó interjút készítettek a kettejük menedzsment elveivel kapcsolatban. Cikkünkben Wolff meglátásaiból emelünk ki részleteket.

Mindketten egyetértettek abban, hogy egy csapat irányítása esetén a vezető hitelessége kulcsfontosságú, Wolff az emberek megértését, az empátiát is kiemelte a Mercedes YouTube-csatornájára feltöltött videóban.

Wolff az F1 történetének legsikeresebb csapatfőnöke Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

„A hitelesség kulcsfontosságú, az emberek észreveszik, ha valaki nem hiteles. Még akkor is, ha valaki szellemileg nem képes felismerni a hitelesség hiányát, negatív érzés alakul ki benne az emberrel kapcsolatban. Nem tudják, hogy miért, de nem kedvelik az adott személyt. Ennek az egyik oka az lehet, hogy azt látják, az ember nem önmagát adja, a másik az empátia. Végül is, az egész lényege az, hogy megértsük az embereket. Olvastam valahol egy remek mondatot, ahol nagyon jól összefoglalták, hogy

A Mercedes a 2014-es szezon óta legyőzhetetlennek bizonyul, az ellenfeleiknek évente mindössze néhány futamgyőzelem jut, de az Ezüstnyilak minden évben megnyerték a konstruktőri világbajnokságot, és a pilótáik (elsősorban Lewis Hamilton) az egyéniben is vitézkedtek. A sikereket eleinte az erőforrások számlájára írták, de Wolff csapata eddig többször is meg tudott újulni.

A Mercedes sikert sikerre halmoz az elmúlt évek során Forrás: Daimler AG/© Daimler AG/Jurgen Tap

„Olyan környezetet próbálunk itt teremteni, amelyben bátorítjuk az embereket, hogy vállaljanak kalkulált kockázatokat – mondta. – Bíztatjuk őket, hogy beszéljenek a hiányosságaikról. Hibák mindenhol előfordulnak, de akkor lehet a legjobban kiküszöbölni ezeket, ha nyilvánosságra hozzuk és megbeszéljük. Ez nagyon megerősíti a csoportot, és így biztonságos közegben lehet dolgozni.”

Wolff szerint egy focicsapathoz hasonlóan előfordulnak súrlódások az istállón belül, ő ezt nem bánja, de elvárja, hogy a viták építő jellegűek legyenek.

„Mi együtt nyerünk és együtt veszítünk. Gyakran találom magam olyan helyzetben, amikor az emberek vitatkoznak, és szeretem emlékeztetni őket arra, hogy jó dolog küzdeni az igazunkért, és arra az eredményre is juthatunk, hogy egyetértünk abban, hogy nem értünk egyet. Ez teljesen rendben van, de nem mehet a közös cél, a világbajnoki győzelem rovására.”