Leclerc: Vettel valamit jobban csinál nálam

Forma-1, Magyar Nagydíj, péntek, Leclerc, Vettel, Ferrari
Ferrari's Monegasque driver Charles Leclerc (R) steers his car beside Ferrari's German driver Sebastian Vettel during the first practice session of the Formula One Hungarian Grand Prix at the Hungaroring circuit in Mogyorod near Budapest, Hungary, on August 2, 2019. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
Charles Leclerc szerint négyszeres világbajnok csapattársa egyértelműen jobban csinál valamit nála a versenyeken, ami miatt képes jobban beosztani a gumikat. A fiatal monacói tudja, hogy fejlődnie kell a következő futamokra ezen a téren.

A szezon első felében rengeteg kritika érte a csapattársánál sokszor lassabb, a tavalyi szezon után újabb nagy hibákat elkövető Sebastian Vettelt, aki ennek ellenére jobb pozícióból várhatta a nyári szünetet, mint Charles Leclerc. A négyszeres világbajnok az összetett negyedik helyén, 156 ponttal mehetett pihenni, ez 24 egységgel több, mint a mögötte következő monacóié. Leclerc szerint mindez annak is köszönhető, hogy jóval rutinosabb csapattársa jobban kezeli a gumikat, míg ő sokszor elkoptatja azokat.

Leclerc tudja, hogy miben kell fejlődnie Vettelhez képest Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Amellett, hogy a maximális leszorítóerejével is gondok vannak, az idei Ferrari a gumikkal sincs kifejezetten jó barátságban. Nincs könnyű dolga tehát az élete második Forma-1-es szezonját taposó Leclerc-nek sem, aki

legutóbb a Magyar Nagydíjon bizonyította be, hogy nem tud eléggé vigyázni a gumikra, a Hungaroringen jóval hamarabb kellett kiállnia kerékcserére Vettelnél, majd a hajrában azért bukta el a harmadik helyet, mert nem tudott eléggé vigyázni az abroncsokra.

„Seb valamit egyértelműen jobban csinál nálam a hosszú etapokon, amikor nagy a gumikopás – ismerte be. – Meg kell értenem, hogy ez miért van. Én jobban szenvedek nála, jobban kopnak a gumijaim.

meg kell értenem, ki kell elemeznem ezt, és meg kell próbálnom fejlődni a következő versenyekre. Eléggé biztos vagyok benne, hogy Seb ezen a téren valamit jobban csinál nálam."

A rutin továbbra is Vettel oldalán van Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Az időmérő edzéseken Leclerc nem egyszer látványosan gyorsabb volt Vettelnél, ami a nyers tempója mellett akár arról is árulkodhat, hogy nem koncentrál eléggé a beállításokkal a versenyre. Legalábbis ő ezt is lehetséges oknak tartja, amit szintén meg kell vizsgálnia. „Volt pár futam, ahol elég gyors voltam az időmérőn, a verseny vége felé azonban kissé jobban szenvedtem. Meg kell értenem, mit tehetek a vezetési stílusommal, hogy javítsak a helyzeten,

Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke is megerősítette, hogy Vettelnek a versenytempója az erőssége, nem véletlenül bízik abban akkor is, amikor az időmérőn nem tudja tartani a lépést Leclerc-rel. „Seb mindig nagyon erős a versenyeken, tisztában van vele, hogy fontos kihasználnia a versenytempóját, úgyhogy amikor hibázik, mint Silverstone-ban, az nem túl jó – szúrt oda egy kicsit Binotto. – Attól az esettől eltekintve azonban elégedett vagyok vele, tapasztalt, tudja, hogyan ossza be a gumikat. Ez az erőssége, és nagyon jól is csinálja."