Csapattársa szerint az F1 milliomoscsemetéje jobb, mint hitte

Forma-1, Pérez, Stroll, Racing Point, Francia Nagydíj
LE CASTELLET, FRANCE - JUNE 20: Sergio Perez of Mexico and Racing Point and Lance Stroll of Canada and Racing Point smile in the Paddock during previews ahead of the F1 Grand Prix of France at Circuit Paul Ricard on June 20, 2019 in Le Castellet, France. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Elismerően beszélt az F1-be milliárdos édesapja támogatásával bekerülő, most az általa vásárolt Racing Pointnál versenyző Lance Strollról a kilencedik idényét taposó csapattársa, akit teljesen váratlanul ért a 20 éves kanadai versenytempója.

A mezőny egyik legkevesebbre értékelt pilótájának szokás tartani a még mindig csak 20 éves, de már harmadik Forma-1-es idényét taposó kanadai Lance Strollt. Azok után, hogy a milliárdos édesapja vezette konzorcium megvásárolta a Force India istállót, majd átnevezte Racing Pointra, és az egyik ülésbe az addig a Williamsnél szenvedő Lance-t ültette, a fiatal pilóta elkerülhetetlenül az epés megjegyzések céltáblájává vált, mondván csak tehetős családi háttere miatt van a száguldó cirkuszban. Bár kétségtelen, hogy ennek nagy szerepe volt a karrierjében, Sergio Pérez rávilágított, hogy Stroll korántsem annyira ügyetlen, mint sokan gondolnák.

Pérez nagyon megdicsérte csapattársát Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

A mexikói pilóta 2011 óta az F1 mezőnyének tagja, már újoncévében is rendkívül erős versenytempójával hívta fel magára a figyelmet, a Sauber istállónál a „gumimágus" becenevet is ráaggatták, annyira jól bánt a Pirelli már akkor sem könnyen kiismerhető abroncsaival.

Stroll futamokon mutatott tempója saját elmondása alapján azonban még őt is váratlanul érte.

„Meglepődtem a versenytempóján, ez felkészületlenül ért – ismerte be Pérez. – A múltban a korábbi csapattársaimhoz képest előnyben voltam ezen a téren,

Szerintem a versenytempója elég jó, és fejlődik is. Rengeteget javult ahhoz képest, amilyen akkor volt, amikor a csapathoz érkezett, és még sokat is fog. Szerintem jól teljesített, vasárnaponként versengő típus, akárcsak én, úgyhogy elég jó munkát végzett figyelembe véve, hogy milyen volt az autónk."

Stroll olyannira jól ment, hogy a szezon első felét rutinos csapattársa előtt zárta a pontversenyben, 18 egységével az összetett 12. helyén áll, míg Pérez 13 ponttal a tizenhatodik.

A képet persze kicsit torzítja a kaotikus Német Nagydíj, amelynek elején a mexikói saját hibájából a falhoz csapta az autót és kiesett, míg Stroll a körülményeket jól kihasználva negyedik lett. „Én jól kezdtem a szezont, nem követtem el hibákat, mindent kihoztam az autóból. Németországért nyilván vállalnom kell a felelősséget, annak hatása volt a szezonomra a nyári szünet előtt, összességében azonban sok volt a pozitívum – ismerte be Pérez, hogy magának köszönheti, amiért jelenleg hátrányban van. – Arra számítok, hogy nagyon erős második félévem lesz."

Az időmérő a versennyel ellentétben finoman szólva sem számít Stroll erősségének Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Mullan

Van azért olyan terület, ahol Stroll bántóan gyengén teljesített, ez pedig az időmérők.

A kanadai egyetlen egyszer volt csak képes továbbjutni a Q1-ből, miközben Péreznek ez nyolcszor is összejött,

tizennegyedik lett a Racing Pointnak hagyományosan fekvő Azerbajdzsánban, de ezt a teljesítményt is árnyalja, hogy Pérez eközben az ötödik helyen végzett. A mexikói pilóta háromszor még a Q3-ba is bejutott az eddigi 12 futam során, ez csapattársának egyszer sem jött össze.