Vágólapra másolva!
A Forma-1 vezetői komolyan fontolgatják, hogy Szaúd-Arábiába viszik a száguldó cirkuszt, amennyiben pedig ez megvalósul, nem akármilyen pályán csaphat össze a mezőny.

A Magyar Nagydíj versenyhétvégéjén a csapatok megegyeztek a Liberty Mediával arról, hogy jövőre a jelenlegi 21-ről 22-re nő a futamok száma a versenynaptárban, sajtóhírek szerint azonban másról is szó volt a megbeszélésen, mégpedig egy esetleges szaúd-arábiai verseny lehetőségéről. A The Times információi szerint a csapatfőnököknek több aggodalma is van azzal kapcsolatban, hogy az országba vigyék a száguldó cirkuszt, először ezeket kellene megoldani.

Látványnak nem lenne utolsó a szaúdi F1-es pálya Forrás: Qiddiya.com

A Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media nem titkolt célja, hogy tovább bővítse a versenynaptárt, a 24 futamot is elképzelhetőnek tartják. Az sem titok, hogy számos országgal állnak kapcsolatban egy lehetséges rendezés miatt, az egyik ilyen helyszín pedig Szaúd-Arábia. A The Times szerint egy szaúdi verseny legkorábban 2021-ben válhat realitássá, Dieter Rencken, a Racefans újságírója ezt azonban túl optimistának tartja,

2022-ben azonban szerinte is nagy a valószínűsége egy szaúdi futamnak.

Az F1 vezetőinek érdeklődését Rencken szerint az keltette fel, amikor meghallották, hogy Kiddijában, Rijádtól 40 kilométerre több milliárd dolláros gigaberuházás zajlik mintegy 334 négyzetkilométeren, amellyel a várost Szaúd-Arábia szórakoztató, sport és művészeti fővárosává akarják tenni. A hegyes-völgyes vidéken a terv a korábbi F1-es pilóta Alex Wurz által irányított Test and Training International bevonásával egy olyan világszínvonalú pálya létrehozása, amely az FIA által felügyelt bármely sorozatnak otthont adhat, beleértve a Forma-1-et is.

Nem mindennapi pályával készülnek Forrás: Qiddiya.com

A Racefans saját forrásaira hivatkozva azt állítja, hogy a pálya a leghosszabb és a leglátványosabb lesz a világon, még a jelenlegi versenynaptár leghosszabb aszfaltcsíkját, a 7004 méter hosszú spái kört is felülmúlja.

Számos különleges és radikális újítást vonultat majd fel, az autók egy megvilágított akvárium alatt is elsuhannak, valamint számos szintkülönbséget is le kell majd küzdeniük.

A legfőbb akadály egy szaúdi verseny előtt a Reuters által megerősített források szerint az F1-es csapatfőnökök az országban uralkodó állapotokkal kapcsolatos aggodalmai, nem nézik jó szemmel az emberi jogok eltiprását, az ország nemi egyenlőséggel kapcsolatos álláspontját és a szólásszabadság korlátozását sem. Szaúd-Arábia nemrég a kormánykritikus újságíró, Dzsamál Hasodzsi tavaly októberi meggyilkoltatása miatt került a nemzetközi figyelem középpontjába.