Vágólapra másolva!
A Mercedes döntése boríthatja a dominót az idei F1-es pilótakeringőben, mert Bottas és Ocon sorsát is alapvetően meghatározhatja, ők pedig felborzolhatják a középmezőny felállásait is.

Bár még csak július végét írjuk, már hetek óta egyre több szóbeszéd indul az F1-es csapatok jövő évi pilótafelállásával kapcsolatban. Legtöbbször az alulteljesítő Pierre Gasly ülésével hoznak összefüggésbe esetleges jelölteket, köztük például Nico Hülkenberget, aki Hockenheimben azt mondta, arra számít, hogy marad a Renault-nál.

Felmerülhet változás a Mercedesnél is, mivel Valtteri Bottasnak nincs szerződése a 2020-as szezonra, és kopogtat az ajtón Esteban Ocon, a csapat tartalékpilótája is, akit tavaly Toto Wolff megpróbált kölcsönadni a Renault-nak és a McLarennek, de végül egyik istálló sem talált neki helyet, így kispadra került.

Bottas jövője egyelőre rendezetlen Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Mullan

Wolff a Brit Nagydíjon azt mondta, Bottas tett egy lépést a szerződéshosszabbítás felé, de a Hockenheimringen már árnyalta a képet, és kijelentette, a nyári szünet előtt szeretnének a hátralévő két futamra összpontosítani, és augusztus során eldönteni, ki lesz majd Lewis Hamilton csapattársa a 2020-as szezontól.

A Mercedes csapatfőnöke úgy vélte, a teljesítményével Bottas és a háttérmunkájával Ocon is megérdemelné az ülést a Mercedesnél, és azt is érdekesnek nevezte, hogy egy Mercedes juniorpilóta vezethessen a gyári istállónál. Hozzátette, a döntésnél figyelembe veszik azt is, hogy Ocon jövője is biztosított legyen, akár olyan áron is, hogy a közeljövőre elveszítik a francia pilótát, ha Bottast választják.

Ocon lehet a másik befutó Forrás: AFP/2019 Getty Images/Charles Coates

A jelenlegi helyzetben a Mercedes alkupozíciója kiváló, hiszen Hamilton révén van egy nyerő pilótájuk, a másik autóba pedig szinte bárki örömmel beülne, ennek ellenére Wolff a Sky Sportsnak azt mondta: „Ez nem egy döntés, ami Valtteriről szól, hanem egy olyan, amit Valtterinek is meg kell hoznia. Ne felejtsük el, hogy jó teljesítményt nyújt, érdeklődnek iránta a piacon, úgyhogy

Wolff hozzátette, hogy Bottas megtette azt az előrelépést, amit a tavalyi szezon után vártak tőle, és úgy vélte, a legtöbb időmérőn hozza Hamilton szintjét, a futamokon pedig elsősorban a gumik túlmelegedése miatt kerül hátrányba, de e téren is fejlődést tapasztalnak.

A középmezőny kivár

Bár nem mondták ki, valószínűleg a Mercedes döntésére vár több középcsapat is. Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke elárulta, ők csak a nyári szünet után hoznak döntést. Kevin Magnussent ez nem érinti, mert van szerződése 2020-ra, Romain Grosjean viszont egyelőre csak reménykedhet abban, hogy meghosszabbítják a mandátumát. A Radio Monte Carlo műsorában kijelentette:

– nyilatkozta a francia pilóta, akit eltanácsolása esetén akár Ocon is válthat, de felmerülhet Sergio Pérez neve is, aki a vagyonos Carlos Slim támogatásával 2014 óta versenyez a mai Racing Pointnál. „A nyári szünet során döntök majd a jövőmről, de Carlosszal minden úgy van, ahogy eddig volt – mondta Pérez. – Boldogan támogat, bárhogy is döntök a jövőmről.”