A továbbiakban Verstappen beállításaival kell boldogulnia Gaslynak

Forma-1, Osztrák Nagydíj, Leclerc, Verstappen, Gasly, Red Bull
SPIELBERG, AUSTRIA - JUNE 30: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB15 leads Pierre Gasly of France driving the (10) Aston Martin Red Bull Racing RB15 on track during the F1 Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on June 30, 2019 in Spielberg, Austria. (Photo by Peter Fox/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Red Bull szerint Pierre Gasly formája nem kielégítő, ezért megpróbálnak segíteni neki, de a csapat vezetői egyértelműen kijelentették, hogy javulást várnak tőle.

Változtat a hozzáállásán a Red Bull F1-es csapata, miután az első kilenc futam során az idei szezonra szerződtetett Pierre Gasly mindössze 43 pontot szerzett, miközben fiatalabb, de rutinosabb csapattársa, Max Verstappen már 126-nál, futamgyőzelemnél és több dobogós helynél jár. A Red Bull-Honda javuló formája miatt két sikeres pilótával akár a Ferrarit is megszorongathatnák.

Gaslyt mindössze egy teljes szezon után katapultálták a csapathoz a Toro Rossótól, erre Daniel Ricciardo váratlan távozása miatt volt szükség, ráadásul a híresen szigorú pilótaprogramban sincsenek alkalmas jelöltek a helyére, így a Red Bull a korábbi gyakorlattal ellentétben nem tudja egyszerűen lecserélni a francia versenyzőt, inkább fejleszteni kell a teljesítményét.

Az Osztrák Nagydíjon már próbálkoztak a beállítások megosztásával Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Peter Fox

Helmut Marko, a Red Bull motorsport tanácsadója az Autosportnak kijelentette, Gasly szereplése „nem kielégítő” az idei szezon során, és „nem nőtt fel az elvárásainkhoz”, de megerősítette, hogy a továbbiakban is segítik őt. „Sok dolgot megváltoztatunk, alkalmazkodunk, és segítünk, de most Gaslynak kell hoznia az eredményeket.”

Marko elárulta, hogy Gasly az idei futamok során túl sokat kísérletezett a beállításokkal, „az egyik végletből a másikba esett”, de ennek véget vetnek, és mostantól Verstappen beállításai adják majd a kiindulási alapot Gasly számára is. Alkalomszerűen minden csapatnál előfordul, hogy az egyik pilóta átveszi a másik beállításait, de ez általában csak a végső mentsvár, és nem ideális megoldás.

Gaslyt rövid pórázon tartják Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Bryn Lennon

„Megkapja Max beállításait, mert ő tapasztaltabb és a mérnöki gárdája is rutinosabb. Az adott beállítással játszadozhat, hogy jobban passzoljon a vezetési stílusához, de lényegesen nem kellene eltérnie attól” – szögezte le Marko, aki szerint Gasly már az előszezoni teszteken szenvedett balesetek óta bizonytalan, de ha szabad előtte a pálya, továbbra is gyors.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke azt javasolta Gaslynak, hogy hagyja figyelmen kívül az adatokat és a csapattársát, próbáljon meg tökéletesen vezetni.

„Nyomja ki a telefonját is, ne figyelje a közösségi médiát, csak vezesse az autót – mondta a brit szakember. – Ha magabiztosabbá válik, és a dolgok elkezdenek összejönni neki, akkor lendületbe fog jönni, és gyorsan fel fog zárkózni, mert ő egy olyan pilóta, aki az önbizalmából merít” – tette hozzá Horner.