Horner: Verstappen jelenleg Hamiltonnál is jobb

Forma-1, Max Verstappen, Lewis Hamilton, Mercedes, Red Bull, Monacói Nagydíj
Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen (R) speaks with Mercedes' British driver Lewis Hamilton after the qualifying session at the Monaco street circuit on May 25, 2019 in Monaco, ahead of the Monaco Formula 1 Grand Prix. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
A statisztikákat alapul véve Lewis Hamiltonnál jelenleg nincs jobb pilóta a Forma-1-es mezőnyben, Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke szerint azonban Max Verstappen még az ötszörös világbajnokon is túltesz.

Christian Horner, a Red Bull Racing csapatfőnöke az istálló és Max Verstappen ausztriai győzelme után azt nyilatkozta, hogy „egy ideig elgondolkodott rajta", hogy a holland pilóta jelenleg a mezőny legjobbja. A Brit Nagydíj előtt egy médiaeseményen ezt a kijelentést aztán számon is kérték rajta, azt tudakolva, hogy az ötszörös világbajnok Lewis Hamilton elé helyezi-e versenyzőjét, mire Horner igennel felelt.

Egy Verstappen-Hamilton csatának valószínűleg helye lenne a klasszikusok között Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Nem kérdés, hogy Max Verstappen a jelenlegi mezőny legjobbjai közé tartozik, számtalanszor bizonyította már kivételes gyorsaságát, a tavalyi Monacói Nagydíj óta pedig érettségéről is többször meggyőződhettünk, nem jellemzőek már rá a tavalyi szezon elején még jócskán előforduló hibák. Éppen ezért Christian Horner a legutóbbi futam után elgondolkodott rajta, hogy jelenleg Verstappen a legjobb a mezőnyben.

– jelentette ki a Red Bull csapatfőnöke a Brit Nagydíj előtt. – Hogy mivel támasztom alá ezt? Nem az övé a legjobb autó, de ha megnézzük, hogy milyen eredményeket ért el ezzel az autóval a tavalyi Kanadai Nagydíj óta, és milyen teljesítmény tett le az asztalra, [azt látjuk], hogy gyakorlatilag nem követett el hibát ezalatt az időszak alatt."

Verstappen lett az első pilóta az idén, aki nem Mercedesszel nyert Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

A tavalyi Kanadai Nagydíj óta eltelt 24 futam során Verstappen három győzelmet és 10 további dobogós helyezést szerzett, valamint egyszer sem végzett az ötödiknél rosszabb helyen. Hamilton ennél természetes jóval jobb eredményeket ért el,

Horner ugyanakkor Verstappenre fogadna kettejük küzdelmében egy azonos autóval.

„Természetes, hogy mindig jön a következő generáció. Lewis profitál a tapasztalatából, még mindig hihetetlenül gyors, a legjobb autóban ül és egy olajozott gépezet tagja. Max a feltörekvő pilóta. Nem lenne fantasztikus a sportnak ezt a két srácot fej-fej mellett küzdeni látni?"

Verstappen és Ricciardo közül a pályán kívül inkább utóbbi érvényesült Forrás: 2018 Getty Images/Mark Thompson

A Red Bull csapatfőnöke szerint az is jót tett Verstappennek, hogy Daniel Ricciardo a tavalyi szezon végén elhagyta a csapatot, így ugyanis a holland a pályán kívül is kiteljesedhetett, amit Horner szerint Ricciardo mellett nem tudott megtenni. „Daniel hatalmas karakter remek humorral.

Mióta Daniel elment, Max átvette a rangidős pilóta szerepét és az azzal járó felelősséget. Érettebb és céltudatosabb kett, ami igazán teljessé tette őt."

Mi lesz Gaslyval?

Az eredményekben is meglátszik, hogy Verstappen viszi a hátán a Red Bullt, az eddig csak küszködő Pierre Gasly ugyanis nem igazán mutatja a fejlődés jeleit. A Red Bull eddig gyűjtött pontjainak 75%-át Verstappen szerezte, ennek ellenére

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója is megerősítette Horner korábbi szavait, amelyek szerint kirúgás helyett segíteni szeretnének Gaslynak,

a szigorú osztrák ugyanakkor kicsit meg is dorgálta az alulteljesítő pilótát, mondván legtöbbször az autóban keresi a hibát. A csapat korábban teljesen szét is szedte Gasly kaasztniját a gyárban, de semmilyen problémát nem találtak. Marko arra is kitért, hogy Gasly, ha szabadon körözhet a versenyen, képes jó köridőkre, amikor azonban forgalomba kerül, vagy előznie kell, beleszürkül a mezőnybe.