Vágólapra másolva!
Komoly fejlesztések zajlottak a Renault angliai főhadiszállásán, amelyek révén a francia-brit istálló szeretne felzárkózni az élcsapatokhoz.

Az elmúlt évek során a Renault jelentős összeget, körülbelül 50 millió eurót fordított az enstone-i gyár kibővítésére és fejlesztésére, ennek eredményét meg is mutatták a hazai versenyük, a Francia Nagydíj előtt a Sky Sports számára. A csatorna riportere több részleget is bejárhatott, köztük a tervezőirodát, a kompozit gyártást, a szimulátort és a szélcsatornát is.

Az enstone-i gyár jól ismert már a Renault számára, hiszen korábban is itt működött az istállójuk, amit először a Benettontól, majd a Lotust működtető Geniitől vásároltak meg. Több szakemberük, köztük a technikai igazgató, Nick Chester, valamint a sportigazgató, Alan Permane is régi motoros már a csapatnál.

Pár éve ilyen volt a látogatóközpont Enstone-ban Forrás: Lotus F1 Team

„Még a Benetton korai korszakában kezdtem itt, akkoriban körülbelül 250-en dolgoztak nálunk, most viszont már 750-en. Láttam, ahogy fejlődött a gyár, a felszerelés, és az elmúlt három év során nagyon különleges energia alakult itt ki” – kezdte Chester, Permane pedig hozzátette: „A versenyzés szellemisége itt igazán jelen van, mi egy igazi versenyistálló vagyunk.

A csapat operatív igazgatója, az FIA-tól elcsábított Marcin Budkowski bemutatta a gyár vezérlőtermét, ahol 25-en dolgoznak a pályán szorgoskodó munkatársak támogatásán az egész hétvége során. Ez a munkacsoport adatelemzéssel, a beállítások finomításával és a problémamegoldással foglalkozik, és összekötik a versenycsapatot a többi részleggel.

A klip következő helyszíne a tervezőiroda, a gyár „epicentruma”, ahol a kompozit alkatrészeket készítő Maria Baerther elárulta, általában 50 fős létszámmal dolgozik a munkacsoportja, de júniusban bővülni szoktak. A kompozitok mellett mechanikus alkatrészek és a sebességváltó megalkotása is hozzájuk tartozik.

A szimulátorban éppen Jack Aitken dolgozott, Ben Morgan, a szimulátoros csoport vezetője szerint igazi vázat használnak, amit a szimulátor adottságaihoz igazítottak, a pilóta az összes bukkanót érzi, és nem csak a tesztpilóta, hanem a versenyzők is be szoktak ülni, különösen új pályák esetében, de a kezdő beállításokat is itt kísérletezik ki.

A Renault egyelőre a középmezőnybe fér be Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

A kompozit gyártóegységnél a Francia Nagydíjra készítettek egy első szárnyvéglapot, majd Budkowski elárulta, lényegében 3D nyomtatással is készítenek alkatrészeket, ezzel az eljárással elsősorban a szélcsatorna modelleket gyártják, így amit egy adott napon megterveznek, másnap délután már tesztelhetnek is a szélcsatornában, ahol 50 m/s-os légáramlattal tesztelik a modelleket.

Permane hozzátette, elsősorban 2021-re szeretnének győztessé válni, úgy vélte, jó pilótáik vannak és jó az autójuk is, mostanában kezdik érezni az elmúlt évek befektetéseinek hatását. Ez a pályán egyelőre nem látszik, a Renault jelenleg a 4. helyért vívott csatában is alulmarad a szintén francia erőforrásokat használó McLarennel szemben.