Kubicától elvették a "nap versenyzője"-díjat, Verstappen kapta azt meg

Forma-1, Robert Kubica, Osztrák Nagydíj, Williams
SPIELBERG, AUSTRIA - JUNE 29: Robert Kubica of Poland driving the (88) Rokit Williams Racing FW42 Mercedes on track during qualifying for the F1 Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on June 29, 2019 in Spielberg, Austria. (Photo by Bryn Lennon/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Elsőre a szurkolók humorosnak szánt akciójának is tűnhetett, mostanra azonban kiderült, hogy nem emiatt lett az élete legrosszabb eredményét elérő Robert Kubica az Osztrák Nagydíjon a "nap versenyzője." Az F1 javította a hibát és Max Verstappennek ítélte az elismerést.

Az Osztrák Nagydíj után nem kis meglepettséget okozott a Red Bull Ring sajtóközpontjában, amikor a képernyőkön megjelent, hogy a futamot a huszadik helyen záró, csapattársától ismét tükörsimán kikapó Robert Kubica lett a szurkolók szavazatai alapján a "nap versenyzője", kiérdemelve ezzel egy olyan elismerést, amelyre szemmel láthatóan nem szolgált rá. Kubica ráadásul úgy lett utolsó három körös hátrányban, hogy ezzel saját karrierje, valamint a 2019-es szezon legrosszabb eredményét érte el, jóllehet utóbbit csak azért, mert ez volt az első futam az idén, amelyen mindenki célba ért. A Forma-1 stábja egyből elkezdte vizsgálni a furcsa eredményt, majd két nappal később bejelentette az új győztest.

Robert Kubica semmi olyat nem tett, amivel rászolgált volna a „nap versenyzője"-elismerésre Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Bryn Lennon

Rendhagyó volt az osztrák verseny abból a szempontból, hogy a leintése után nemcsak a valódi győztes kiléte nem volt még biztos, hanem

a szurkolók szavazatai alapján kiosztásra kerültő "nap versenyzője"-díjat sem lehetett odaítélni látszólagos tulajdonosának.

Robert Kubica az utolsó helyen zárt, miközben csapattársa, George Russell a 18. pozícióban végzett, ráadásul őt eggyel kevesebbszer is körözte le Max Verstappen, a lengyelnél tehát szinte csak olyan pilóta volt a mezőnyben, aki jobban rászolgált az elismerésre.

Noha ezzel együtt természetesen előfordulhatott, hogy a jelentős lengyel szurkolóbázissal bíró Kubicát fanatikus drukkerei "megtolták" egy kicsit, az F1 hosszas vizsgálatának eredménye más döntésre jutott,

a "nap versenyzője"-díjat pedig végül Max Verstappen kapta meg.

„Ez egy olyan teljesítmény volt, amely sokáig fog élni az emberek emlékezetében, úgyhogy talán nem meglepő, hogy a szurkolók Max Verstappent szavazták meg a nap ellenálhatatlan versenyzőjének az Ausztriában aratott nagyszerű győzelméért” – áll az F1 közleményében.

miután számos szavazat helytelenül lett neki tulajdonítva."

A díj végül Max Verstappené lett Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

A „hitelesítést" követően az F1 nyilvánosságra hozta a valós arányokat is, amelyek alapján Verstappen a szavazatok 74%-át begyűjtve, elsöprő fölénnyel lett a "nap versenyzője". A második helyen 11%-kal Charles Leclerc, a harmadikon a 19. helyről rajtolva a 8. pozícióban záró Carlos Sainz végzett, miután a szavazatok 7%-a lett az övé. Verstappen az idén harmadszor nyerte el az elismerést, rajta kívül ez csak Leclerc-nek sikerült egynél többször, szám szerint kétszer. Az Autosport megkereste az F1-et azzal a kéréssel, hogy magyarázzák el, pontosan miként fordulhatott elő a tévedés, de csak azt a választ kapták, hogy „nem mondunk többet annál, mint amit eddig elmondtunk."