Hamilton: Ha nem első vagy, akkor utolsó

Forma-1, Osztrák Nagydíj, szombat, Lewis Hamilton, Max Verstappen, Charles Leclerc, Mercedes, Ferrari, Red Bull
(L-R) Ferrari's Monegasque driver Charles Leclerc, Mercedes' British driver Lewis Hamilton and Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen during the qualifying session of the Austrian Formula One Grand Prix in Spielberg on June 29, 2019. - Ferrari's Charles Leclerc shut out Lewis Hamilton to take pole for the Austrian Grand Prix with a new lap record in final qualifying on Saturday. (Photo by CHRISTIAN BRUNA / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton az Osztrák Nagydíj időmérője után a GPhírek kérdésére Will Ferrell Taplógáz című filmjéből húzott elő egy idézetet arra vonatkozóan, hogy milyen szemléletet fog alkalmazni riválisai ellen a versenyen.

Ismerve az erősségeit, valamint autójának és csapatának képességeit, Lewis Hamilton a 4. helyről rajtolva sem lehet esélytelen a győzelemre az Osztrák Nagydíjon, sőt! A Mercedes ötszörös világbajnokát az időmérő edzés után, még a második rajtkocka megszerzésének tudatában kérdeztük arról, hogy tekintve a világbajnoki pontversenyben felépített tetemes előnyét, visszafogottabb lesz-e az esetleges kerék a kerék elleni csatákban. Válaszával a címvédő senkinek nem okozott csalódást.

Hamilton nem fogja vissza magát Forrás: Getty Images/2019 Josef Bollwein/Josef Bollwein

A Mercedes brit pilótája a pole pozícióból induló Charles Leclerc előtt 100, a Hamilton büntetése után a második rajtkockába előrelépő Max Verstappen előtt 87 ponttal vezet, de még a harmadik helyet megöröklő Valtteri Bottasszal szemben is közel másfél futamgyőzelemnyi az előnye.

Ennek tudatában gondolhatná az ember, hogy már a hatodik vb-címet szem előtt tartva nem vállal felesleges kockázatot, és akár megelégszik a biztos dobogós helyezéssel. Erről azonban szó sincs.

„Te nem vagy itt régóta, mi? Nem ismersz eléggé. Természetesen a válaszom nem – viccelődött tudósítónkkal Hamilton, majd kifejtette, hogy minden körülmények között az első hely lesz a célja.

Hamilton, Verstappen és Leclerc között akár hármas csata is kialakulhat Forrás: AFP/Christian Bruna

„Mindig igyekszem kiegyensúlyozott utat választani az agresszív és a konzervatív megközelítés között.

Mindent bele fogok adni. Soha nem szeretem az első helynél lejjebb adni" – szögezte le, majd felhozta példának Will Ferrell 2006-os NASCAR-ról szóló filmjét, a Taplógázt (Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby).

Hamilton:„Láttátok a Taplógázt?"
Verstappen:

„Igen, jó film, szeretem."

Hamilton:

„Nagyon jó, abban van, hogy »ha nem első vagy, akkor utolsó.«"

Leclerc:

„Nem láttam"

Hamilton:

„Meg kell nézned"

A Ferrarit nehéz lesz megelőzni Hamilton szerint Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

Hamilton tehát abban a tudatban fog belevágni a küzdelembe a mai Osztrák Nagydíjon, hogy mindenképpen nyerni szeretne, és nem mondjuk csak fő bajnoki riválisa, azaz Valtteri Bottas előtt célba érni. Ezzel együtt tudja, hogy Leclerc Ferrariját nem lesz könnyű megelőznie. „Nem lesz könnyű közel kerülni és megelőzni a Ferrarit, nagyon-nagyon gyorsak voltak az egész hétvégén.

A kis előny, amivel rendelkeznek ugyanakkor szerintem kicsit más az időmérőn, mint a versenyen."