Vágólapra másolva!
A sportfelügyelők megvizsgálták a Ferrari által előterjesztett bizonyítékokat, amelyek segítségével a csapat amellett érvelt, hogy Sebastian Vettel nem követett el szabálytalanságot a Kanadai Nagydíj során. A végeredmény nem változik.

Pénteken délután a sportfelügyelők meghallgatták Laurent Mekiest, a Ferrari sportfelügyelőjét, aki új bizonyítékokat terjesztett elő annak érdekében, hogy felülvizsgáltassák Sebastian Vettel büntetését, ami lényegében elvette tőle a Kanadai Nagydíj 1. helyét. A Ferrari nem fellebbezte meg a döntést, de élt a felülvizsgálat jogával.

Mekies a meghallgatás előtt nem árulta el, hogy milyen bizonyítékokkal készültek, de kijelentette, nagy tisztelettel állnak a sportfelügyelők munkája felé, elismerik, hogy összetettek a versenyek, és teljes mértékben támogatják a sportfelügyelők céljait, de úgy vélte, „lényeges” új bizonyítékok kerültek elő, amelyek azt támasztják alá, hogy Vettel nem sértett szabályt.

Nem változott a döntés Forrás: Daimler AG/LAT Images

A meghallgatás után kiadott állásfoglalás szerint a sportfelügyelők nem értettek egyet a Ferrarival, ami elemzést készített Vettel telemetriájának adataiból, különböző videófelvételekből, benyújtották a Sky Sports műsorában megszólaló Karun Chandhok elemzését, Vettel arckamerájának képét, verseny után készített felvételeket, GPS adatokat, valamint Vettel tanúvallomását, de

a sportfelügyelők szerint a bizonyítékok egy része már rendelkezésre állt a döntés pillanatában vagy új volt, de nem tartalmaztak releváns újdonságokat.

A Sky Sports felvételére külön kitértek az indoklásban, ezzel áttételesen a károgó versenyzőtársadalomnak is üzentek. Azt írták, Chandhok prezentációja a verseny után „új, de nem jelentős és releváns, mivel egy harmadik fél személyes véleménye.”

Mekies (jobbra) korábban az FIA-nál is dolgozott, most nem járt sikerrel Forrás: Scuderia Ferrari

A döntés értelmében további tárgyalásra nincs szükség, és az ügy 12 nap után hivatalosan is lezárul, mivel a Ferrarinak itt már nincs fellebbezési lehetősége. Ez azt jelenti, hogy a Kanadai Nagydíj hivatalos végeredménye nem változik meg, Lewis Hamilton marad a győztes, Vettel a 2. helyezett, aki a büntetőpontokat is megtartja.

– nyilatkozta Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke. Vettel a döntés után hozzátette: „Éreztük, hogy a kanadai futam során nem egyezett a véleményünk a sportfelügyelőkkel, és úgy gondoltuk, hogy felvethetünk valami újat. Elkeserítő, hogy az ügy nem megy tovább, de ezzel kell beérnünk, és tovább kell lépnünk."

Az egyik sportfelügyelő feljelentést tett

A napokban a kanadai sportfelügyelői testület egyik tagja, a korábbi Le Mans-győztes Emanuele Pirro a Rai Uno adásában elárulta, még az ellenségeinek sem kívánja a verseny után kapott személyes fenyegetéseket, amelyek miatt rendőrségi feljelentést is tett. Pirro szerint a sajtót az érzelmek és nem a racionalitás vezérelte, és burkoltan az olasz Sky műsorát is bírálta.

„A képek és a telemetria adatai alapján világosan látszott, hogy Hamiltonnak mekkorát kellett fékeznie a baleset elkerülése érdekében, és milyen könnyen megelőzhette volna Vettelt, ha nincsenek ott a falak. Az is járulékos elem volt, hogy Vettel már visszanyerte az irányítást az autója fölött, és önként tett kormánymozdulatokat” – vélte. – Alaposan megnéztük az összes bizonyítékot és az összes lehetőséget, hogy felmentsük Vettelt, de egyszerűen nem az volt a helyzet.”